Šta za mlade u BiH predstavlja Prvi maj: “Gubim nadu da će ovdje biti nešto bolje”

Da li omladina u današnje vrijeme treba da ima nadu u bolje sutra na našim prostorima?


happy friends grilling meat enjoying barbecue party outdoors

Jučer je bio Prvi maj, Međunarodni praznik rada kojim se obilježava sjećanje na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine. Da li mladi u današnje vrijeme imaju razloga za “nerad” i praznovanje tog dana?

U kalendarima državnih praznika na našim prostorima Prvi maj – Međunarodni praznik rada preživio je društvenu tranziciju devedesetih, ali je u novim vremenima uveliko izgubio značaj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prvi i drugi maj su neradni dani za zaposlene u našoj državi, međutim, da li mladi, koji se nalaze u sve težoj situaciji kada je u pitanju zaposlenje i poštovanje prava radnika, imaju razlog za praznovanje?

Ovim povodom, ekipa BHRT-a pitala je mlade u Bijeljini, šta za njih predstavlja Prvi maj, kao i da li su zadovoljni odnosom poslodavaca u današnje vrijeme.

– Smatram da mi kao mlađe generacije, nemamo toliko razvijenu svijest o tome šta znači “Praznik rada” i “Prvi maj”. Ne zato što ne radimo, nego su danas drugačije vrijednosti, pogledi, drugačije borbe se vode… Ja sam zadovoljno, jer u ovim teškim vremenima imam stalno zaposlenje. Jeste da se radi u smjenama, da sam ponekad dežurna i vikendom, da sam nekad dežurna i praznicima kao što je Prvi maj, ali to je manje bitno. Više je bitno što imate egzistencijalnu sigurnost…

Prvi maj ne slavim. Prvi maj mi je dan kao i svaki drugi, a ne slavim ga od srednje škole kada smo koristili priliku što se ne ide u školu, pa se okupimo, družimo… Međutim, kako smo stariji, Prvi maj nam je postao dan kao i svaki drugi. Trenutno sam nezaposlena, a dok sam bila zaposlena, radili smo pa makar i “pod ključem”. Posao aktivno tražim već godinu dana, međutim, jako je malo i ponuda, a i ono što se pruži kao naizgled dobra prilika, pokaže se kao loš izbor, zato što poslodavci ne poštuju prava radnika u većini slučajeva. Gubim nadu da će ovdje biti nešto bolje i da će biti nekog normalnog zaposlenja. Pokušavam da idem “vani”. Išla sam “van” da radim u nekoliko navrata, nekoliko sezona, tako da i ovu sezonu od 1. juna ću biti van države.

Slavljenje Prvog maja bio je hibrid radničkog praznika, koji je evocirao uspomenu na demonstracije radnika u Čikagu 1886. godine.

Prvi maj je proglašen Međunarodnim praznikom rada sa namjerom obilježavanja sjećanja na demonstracije radničkog pokreta i jedan je od najrasprostranjenijih praznika na planeti koji se, zajedno sa drugim majem zakonski proglašava neradnim osim za dežurne službe.

U ranija vremena, kada su više poštovana prava radnika, postojao je razlog za postojanje i obilježavanje Praznika rada. Da li je iza lijepe spoljašnjosti “druženja”, “prirode”, “roštiljanja”, “proslave”, ipak sve tako lijepo i da li omladina u današnje vrijeme treba da ima nadu u bolje sutra na našim prostorima?!