Šta učiniti kada izgubite volju za poslom?

Ljeto je u punom jeku, a time i period kada bi većina ljudi najradije bila bilo gdje drugo, samo ne na radnom mjestu i obavljala radne zadatke.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vjerovatno nema osobe koja barem s vremena na vrijeme, posebno prije i nakon godišnjeg odmora, nema volje za poslom, osjeća se prazno, odugovlači i odgađa radne zadatke, te ih obavlja teškom mukom.

Advertisements

Kako biste se lakše uhvatili u koštac s poslom u ove ljetne dane, ali i općenito tokom cijele godine, evo zanimljivih primjera i savjeta koje vrijedi isprobati.

Rascjepkajte zadatak

S vremena na vrijeme svi se nađemo u situacijama u kojima ne znamo otkuda početi i kako krenuti dalje. Količina posla je takva da se jednostavno osjećamo izgubljeno i preopterećeno. U tom periodu vrijeme može jednostavno proteći, a da nismo obavili ništa. Jedan od načina obavljanja takvog posla jest njegovo dijeljenje na manje segmente za koje vam treba manje vremena. Ako to nije moguće, zadajte sebi kraće vremenske periode rada i odmora.

Vizualizacija posljedica

Većina osoba kada nema volje za radom, najčešće se radije prihvata manje važnih zadataka koji su samo distrakcija i odugovlačenje važnih zadataka. Time održavaju privid zaposlenosti s malom produktivnošću. Kada vam se to dogodi, stanite na trenutak i vizualizirajte obavljanje toga glavnoga složenijeg zadatka. Također, vizualizirajte šta će se dogoditi ako nastavite odgađanje obavljanja zadataka. Vjerujemo da će vam to pomoći da se prihvatite posla.

S druge strane, kada je riječ o mnogo malih jednostavnih zadataka koje treba obaviti, postoji također tendencija odgađanja njihovog obavljanja. Ali, skup tih malih zadataka, ma koliko oni bili manje važni, dio su dnevnih zadataka koje morate obaviti, jer njihovo nakupljanje može s vremenom postati veliki problem. Vizualizirajte šta će se dogoditi ako s vremenom ne obavite te zadatke.

Advertisements

Strategija rješavanja

Znate onaj osjećaj kada se osjećate lijeno i jednostavno vam se ništa ne radi? I kada imate osjećaj kao da ćete umrijeti ako obavite neki zadatak? U tom trenutku vrlo je teško pokrenuti se, pogotovo ako je zadatak dosadan i demotivirajući.

Nažalost, ne postoji recept kako da dosadan zadatak pretvorite u zanimljivi zadatak. Ono što možete jest da imate metodologiju rada da ne počinjete zanimljivije zadatke tako dugo dok ne obavite taj dosadan. Također, tokom obavljanja toga dosadnog zadatka pokušajte smisliti načine kako ga obaviti što brže i učinkovitije.

Pozitivan stav

Dobili ste novi zadatak za koji ste odgovorni, ali ne znate otkuda početi? U mislima vam je samo strah od grešaka i možebitnih posljedica i to vas koči u započinjanju posla. Odugovlačenje s poslom samo će vam napraviti još veću štetu, jer ćete s vremenom još više gubiti samopouzdanje. Pokušajte se fokusirati na pozitivne stvari i šta će se dogoditi ako uspijete. Potražite pozitivne ljude koji vam mogu pomoći u obavljanju zadatka ili usmjerenjem i dobrim savjetom, ili konkretnom pomoći oko obavljanja određenog zadatka. Briga oko svake sitnice koja može poći po zlu neće vas dovesti daleko.

(AKTA)