Prošle sedmice je potpisan sporazum kojim će studentima u Kantonu Sarajevo biti omogućene posebne platne kartice i program lojalnosti. Riječ je o inicijativi dva ministarstva u cilju poboljšanja studentskog standarda.

Naime, to je inicijativa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo. Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović (ZNG) je ukazala da je potpisivanjem sporazuma s UniCredit Bankom ozvaničen početak ovog projekta, što znači da će studentske kartice biti dostupne već od sljedeće akademske godine (2024/2025.). Istakla je ono što je s kantonalnim ministrom finansija Afanom Kalamujićem (ZNG) utvrdila kao cilj, piše Klix.ba.

– Omogućit ćemo studentima praktično rješenje za učinkovito upravljanje njihovim finansijama dok će im se programom lojalnosti pružiti dodatne beneficije i popusti, poboljšavajući njihovo studentsko iskustvo i olakšavajući im pristup različitim uslugama i pogodnostima, obrazložila je Mesihović.

Govoreći dalje o tome šta će značiti posjedovanje ove kartice, ukazala je da će usluge biti prilagođene potrebama svakog studenta te da će karticu moći imati studenti svih univerziteta u Kantonu Sarajevo.

– Svaki student koji koristi studentsku platnu karticu dobit će na računu džeparac kao poklon dobrodošlice, uz mogućnost ostvarivanja brojnih pogodnosti kroz program lojalnosti. Bit će uključeni studenti svih univerziteta u Kantonu Sarajevo kako bi targetirali proizvode i usluge koji su njima od interesa, a koji će biti posebno za njih kreirani i ugovoreni kroz popuste na status lojalnosti, naglasila je.

Foto: Vlada KS

Dodaje da se nastoji i to da ova kartica bude povezana s pogodnostima koje studenti već imaju, kao što je korištenje javnog prijevoza.

Ministrica Mesihović se u nastavku osvrnula na uslove izdavanja kartice za koju je navela da će imati jedinstven dizajn i oznake.

– Kartica će biti dostupna bez posebnih uslova ili ograničenja. Moći će je preuzeti svi oni s aktivnim statusom studenta na jednom od četiri univerziteta u Kantonu Sarajevo. Kartice će biti uvezane s brojem indeksa ili ID brojem koji studentima dodjeljuju privatni fakulteti, istakla je.

Navela je da će uskoro biti utvrđeno u kojim javnim i privatnim kompanijama, ustanovama će studenti moći dobijati popuste. Najavila je da će studenti o ovome i svemu ostalom što je vezano za karticu biti naknadno informisani.

Poručila je da se uvođenjem studentske kartice u Kantonu Sarajevo želi biti primjer ostatku države u poboljšanju studentskog standarda. Također je najavila nove projekta za studente.