Sretno brucoši: Počela nova akademska godina

Nova akademska 2023/2024. godina u Federaciji BiH počela je 2. oktobra, osim na Univerzitetu u Zenici gdje je početak nastave prolongiran za sedam dana, odnosno za 09.10.2023. godine, zbog radova za rekonstrukciji zeničkog Studentskog centra.


i m prepared exam very well
Foto: STUDOMAT / Freepik

Na pet ostalih javnih visokoškolskih ustanova univerzitetima u Sarajevu, Tuzli i Bihaću te Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru – početak nove akademske godine toga ponedjeljka, 02.10.2023. godine, bio je u znaku brucoša za koje su organizirani svečani prijemi.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita početak nove akademske 2023/2024. godine svim studentima i profesorima na visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa željom da budu uspješni u ostvarenju svojih akademskih zadataka na putu ličnog te profesionalnog razvoja i napretka. Poziva i sve studente, studentske organizacije i visokoškolske ustanove na partnerstvo i saradnju u provođenju svih promjena koje za cilj imaju osavremenjivanje obrazovnog procesa i poboljšanje studentskog standarda, te unapređenje uslova rada na visokoškolskim ustanovama.

Inače, u oblasti visokog obrazovanja, Ministarstvo je realiziralo Javni poziv koji se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu.

Također, osiguralo je sredstva i za finansiranje osnovnog studentskog standarda, u okviru kojeg se subvencionira smještaj i ishrana 300 studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji, a koji dolaze iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i RS-a, u mjesečnom iznosi od 249 KM po studentu.

U ovoj godini bit će raspisan i Javni poziv za podršku studentima s invaliditetom i poticaj školovanju Roma, državljana BiH s prebivalištem na području Federacije BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama, te upućen poziv svim javim univerzitetima/Sveučilištu u Federaciji BiH da kandidiraju najbolje studente za dodjelu jednokratnih novčanih podrški, koje svake godine dodjeljuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.