SPUS: Studenti na UNSA neće morati biti među najuspješnijim da bi sačuvali mjesto na budžetu

Od 19 amandmana SPUS-a usvojeno je samo sedam, jedan djelimično, a čak 11 ih je odbijeno.


spus
Foto: Facebook

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu obratio se studentima važnim obavještenjem, a mi vam isto prenosimo u cjelosti.

Usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Uvažene kolegice i kolege,

Skupština KS je na sjednici usvojila novi Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.
Iako stojimo pri mišljenju da je Zakon o visokom obrazovanju štetan za Univerzitetu u Sarajevu i za društvenu zajednicu, te da se njegovo donošenje nije trebalo desiti, uz veliki napor studentskih predstavnika i pojedinih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo koji su nam pružili podršku u mijenjaju teksta, sačuvali smo studentska prava i nismo dopustili oduzimanje niti kršenje istih.

Usvojen je amandman SPUS-a kojim studenti NEĆE morati svake godine biti među najuspješnijim kako bi sačuvali mjesto na Budžetu!

U navedenom amandmanu, obezbijedili smo da svake godine će sa redovnog samofinansirajućeg statusa 20% najuspješnijih studenata dobijati status redovnog studenta, ZA NASTAVAK STUDIJA NA TOM CIKLUSU.

Također, usvojen je amandman SPUS-a kojim smo uspjeli zaštititi prenos 12 ECTS ili dva predmeta bez obzira na bodovanje!

Zaštitili smo ispitne rokove, između ostalog septembarski ispitni rok, koji će se detaljnije urediti Statutom Univerziteta. U toku donošenja novog Statuta Univerziteta, insistirat ćemo da se propišu minimalno dva ispitna termina u kojima će se moći polagati svi predmeti.

Zaustavljena je namjera da se manipulira visinom prolaznog nivoa, te je usvojen amandman SPUSa kojim se prolazni nivo određuje sa 55%.

Uvodi se status apsolventa ponovca za apsolvente koji ne završe apsolventski staž u roku od godinu dana. Usvojen amandman SPUS-a u kojim profesor kod kojeg se traži komisijsko polaganje ispita ne može biti niti predsjednik niti član komisije.

Nažalost, o odnosu vlasti prema mladim govori i činjenica da je od 19 amandmana SPUS-a usvojeno samo sedam, jedan djelimično, a 11 ih je odbijeno. Uprkos takvom odnosu, SPUS je dokazao da neće dopustiti da se studenti i njihova teško ostvarena i zaslužena prava degradiraju.

Tekst Zakona možete pročitati na linku, a za sva dodatna pojašnjenja možete se javiti na stranice SPUS-a ili na e-mail adresu spus@live.com