Sorensen: Samo jedna od osam mladih osoba ima posao u BiH

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je jučer da samo jedna od osam mladih osoba između 16 i 24 godine ima posao u BiH, u poređenju sa jednom od tri mlade osobe u EU.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je jučer da samo jedna od osam mladih osoba između 16 i 24 godine ima posao u BiH, u poređenju sa jednom od tri mlade osobe u EU.

Sorensen je na prezentaciji Fonda za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (ENEF) u Sarajevu rekao da, prema izvještaju Svjetske banke “Indikatori lakoće poslovanja”, BiH zauzima 131. mjesto na listi od ukupno 189 zemalja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

On je istakao da je skoro 60 odsto mladih u BiH nezaposleno, što je najgora stopa nezaposlenosti u Evropi, prenosi portal Klix.ba.

– Mala i srednja preduzeća predstavljaju pokretače ekonomije budućnosti i, kao takva, sadrže u sebi potencijal za rast, zbog čega se u njih moramo pouzdati kako bi smanjili veoma visoku nezaposlenost u BiH, naglasio je Sorensen.

ENEF je komponenta Programa za razvoj preduzeća i inovacije zapadnog Balkana (EDIF) za koji je EU obezbijedila ukupno 60 miliona eura, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Fond će podržati već postojeća mala i srednja preduzeća koja imaju visok potencijal za rast – ona koja su osnovana u regionu i ona koja će investirati u projekte u regionu. Obezbijediće i osnovni kapital za podršku razvoju i širenju.

ENEF je zvanično registrovan u februaru, a kreiran je da bi zadovoljio rastuću potražnju za finansiranjem proširenja kapitala lokalnih malih i srednjih preduzeća. Pod pokroviteljstvom ENEF-a, preduzeća mogu dobiti finansijska sredstva u iznosu od jedan do 10 miliona eura.

Opšti cilj je da se ojača bilans stanja malih i srednjih preduzeća i da se istovremeno obezbijedi likvidnost koja je potrebna za rast.

(SRNA/Klix.ba)