Foto: SZZKS
Foto: SZZKS

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i LINK group su u utorak, 17.06.2014. godine, potpisali protokol o saradnji između obrazovne ustanove BusinessAcademy i IT Academy kompanije LINK group doo i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“.

Ovom prilikom najavljene su buduće akcije koje će JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i LINK group realizovati u narednom periodu, a prva takva akcija koja slijedi je podjela besplatnog školovanja na BusinessAcademy i ITAcademy za osobe sa invaliditetom. Od ostalih aktivnosti u okviru ove saradnje izdvajaju se besplatni online edukativni seminari koji se organizuju u okviru LINK Centra za razvoj karijere, besplatni online kursevi engleskog jezika u trajanju od 3 mjeseca. Za pohađanje besplatne online obuke i školovanja bit će raspisani konkursi ili javni pozivi.

JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i obrazovne ustanove BusinessAcademy i ITAcademy kompanije LINK group doo Sarajevo prepoznale su svoj zajednički interes u oblasti pomoći nezaposlenim licima u sticanju dodatnih korisnih znanja i vještina koje tržište rada traži, a u cilju bržeg pronalaženja posla, stoji u saopštenju iz JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“.

Smanjen broj nezaposlenih u KS

Na dan 16.06.2014. godine na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bilo je ukupno 70.376 nezaposlenih lica, od toga žena 60,3 posto, mladih do 35 godina 42,2 posto. Najviše je VKV, KV, PK, NSS i NK osoba 40.672 ili 57,8 posto.

Iako je broj nezaposlenih smanjen za nešto više od 2.000 u odnosu na prošlu godinu, JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ nastaviće sa aktivnostima posredovanja u zapošljavanju kako bi trend pada broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bio nastavljen.

Iz JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ također podsjećaju da je u toku i program 800 + koji će u narednom periodu na najmanje 6 mjeseci zaposliti više od 800 osoba koje ispunjavaju uslove programa.

(STUDOMAT.ba)