Slučaj praćenja studentica u Mostaru prijavljen MUP-u, policija pojačala ophodnju

U Mostaru još uvijek nije rasvijetljen slučaj u kojem je nepoznata osoba pratila dvije studentice u kasnim noćnim satima.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Nakon što je ovaj incident dospio u javnost u Mostaru se još jedna djevojka obratila sa identičnim slučajem. Iz MUP-a HNK-a tvrde kako je Mostar siguran grad po pitanju ovakvih incidenata jer nije bilo ranijih prijava, a dok stručnjaci iz oblasti psihologije tvrde kako većina ovih incidenata rijetko i bude prijavljena.

Dva slučaja, jedna prijava. U MUP-u HNK-a prijavljen je jedan slučaj praćenja studentica, a dok su se u medijima pojavila dva. S obzirom na to da nije bilo konkretnog napada policija slučaj tretira kao narušavanje javnog reda i mira.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Rubni dijelovi grada koji su manje osvijetljeni, gdje ima manje svjetlosti, tu se može desiti incident. Međutim, policijski službenici PU Mostar su pojačali ophodnju, odnosno načelnici sektora su naložili službenicima da pojačaju ophodnju u tim dijelovima grada, navodi Ljudevit Marić, porparol MUP-a HNK-a.

Mostar je, kažu iz MUP-a, generalno siguran grad, jer u evidenciji nema zabilježenih napada na studentice i više ovakvih slučaja. Stručnjaci iz oblasti psihologije tvrde kako ovih primjera imamo mnogo više nego se evidentira. Razlog zbog kojeg se žrtve obraćaju medijima, što je konkretno bilo i u ovim primjerima, pojašnjava psiholog Marko Romić:

 – Kad se obrate medijima, nadaju se da će se to čuti na različitim mjestima i da će pokrenuti neku širu akciju. Pretpostavljam da je to mogući razlog zašto se obraćaju medijima, a ne institucijama. U našem podneblju još uvijek stigmatičan odnos prema traženju pomoći.

Upravo zbog stigme koja još uvijek vlada među žrtvama i traženja pomoći kod ovakvih incidenata važno je da postoje psihološka savjetovališta u sklopu visokoškolskih ustanova. Sveučilište i Univerzitet u Mostaru, to imaju, piše Federalna.ba.

Još prošle godine Predsjedništvo Unije studenata je uputilo inicijativu Komisiju za studentski standard za formiranje psihološkog savjetovališta za mlade i studente, kazao je Kenan Begović, predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić.

 – Postoji savjetovalište na Filozofskom fakultetu našeg Sveučilišta, osnovano akademske 2014/2015. godine, navodi Božidar Bartulović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

U programskim ciljevima fakulteta nema mogućnost potpisivanje direktne saradnje sa nadležnim MUP-om što je još jedna otežavajuća okolnost kod prijavljivanja incidenata i generalno poticanja žrtava da se obrate institucijama. Zamršeni zakonski okviri, male kazne također uveliko doprinose poraznom podatku da mnogi ovakvi slučajevi nikad ne dođu do institucija.