Slike govore više od riječi: Kakvo je stanje u studentskim domovima Mostar?

Zavirite u studentske domove u Mostaru.


sc mostar
Foto: SCM

Visokoškolske ustanove u Mostaru spremaju se za novu akademsku godinu, koja počinje za 14 dana. I na Univerzitet i na Sveučilište dolaze studenti iz svih krajeva zemlje, pa je ekipa Federalne zavirila iza vrata studentskih domova, da saznamo šta im se to tokom studiranja u Mostaru nudi. I po kojoj cijeni.

Ovdje sve miriše na novo – studentski dom u kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić“ upravo je izgrađen. Zove se Antalija, po jednom od glavnih finansijera. Dom Antalija može primiti 180 studenata, u jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Na raspolaganju im je restoran, te zdravstvena njega osoblja iz mostarskog Doma zdravlja Stari Grad. Sedam je godina trajala gradnja.

 – Ovo za njih nije građevina, objekat s čeličnom konstrukcijom, nego je prostor u kojem će stanovati, gdje će se stvarati uspomene i gdje će stjecati znanje, vještine, učiti se raspolagati vremenom, istraživati, kaže Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Kenan Begović, predsjednik Unije studenata UNMO, ističe kako će se otvaranjem ambulante, psihološkog savjetovališta i ostalog studentski standard dići na još veći novi nivo.

Smještaj u dvokrevetnoj sobi u domu na Univerzitetu košta 270 maraka. Studenti uglavnom imaju subvenciju kantona iz kojih dolaze, pa njih lično smještaj košta nekoliko desetina maraka. Smještaj se subvencionira i onima koji studiraju na Sveučilištu, odnosno koji borave u sveučilišnom Studentskom centru. Tu smještaj, za njih 400 koliko ih centar ukupno prima, košta 165 maraka po studentu.

 – Moram istaknuti i zahvaliti se svim kantonima koji sudjeluju u sufinansiranju – mi u ovom trenutku nemamo finansijskih poteškoća. Svi izmiruju svoje obaveze na vrijeme, navodi Anita Glibić, direktorica Studentskog centra SVEMO.

A smještajem i uslugama studenti koji tu već nekoliko godina borave – i više su nego zadovoljni.

Iako na obje mostarske visokoškolske ustanove studenti dolaze iz svih krajeva naše zemlje, pa i susjedne Hrvatske – u oba slučaja prednjače studenti koji dolaze s prostora Srednje Bosne.