Tradicionalni kolač koji je pogodan za sve vrste slavlja, a svake se godine nađe na našem popisu kolača za praznike.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g sećera
  • 2 vanilin šećer
  • 1 cijelo kiselo vrhnje (2 do 3 kašičice)
  • 1 prašak za pecivo

Krema:

  • 1 litra mlijeka
  • 90 g oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 cijeli margarin

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. Promiješati brašno s praškom za pecivo i šećerom u prahu te u to dodati margarin umjesiti rukama, kasnije dodati umućena jaja i kiselo vrhnje te sve dobro izmjeiti. Napravljeno tijesto podijeliti u 5 ili 6 kuglica te ih izvaljati na jednake dimenzije te peći na 180 stepeni oko 8 minuta ovisi o pećnici.
  2. Za kremu, od jedne litre mlijeka odvaditi malo i u to izmiješati brašno i šećer u prahu, u kipuće mlijeko u koje smo prije dodali čokoladu za kuhanje dodati smjesu od šećera,brašna i malo mlijeka i napraviti puding te u to staviti margarin i ostaviti da se ohladi.
  3. Za glazuru, na pari otopiti čokoladu i ulje te ostaviti da se malo ohladi, te razmazati na ohlađeni kolač koji je prije toga stajao barem 6 sati u frižideru, prenosi coolinarka.com.
  4. Spajati počnite tako što stavljate koru pa kremu ravnomjerno po kori i nemojte se bojati staviti malo više kreme da vam ne bude suha, nakon što ste posložili, ostavite je u frižider preko noći i u jutro stavite glazuru, nakon što se glazura stegla malo pričekajte i odrežite sa strana te izrežite na jednake dijelove. Uživajte!