SIPA hapsi visoke dužnosnike univerzitetskih i fakultetskih ustanova

Riječ je o suzbijanju kriminala povezanog sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.


Foto: Envato
Foto: Envato

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova, prenosi Avaz.ba.

Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem kaznenih djela, nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.