Šest savjeta uz koje ćete rasturiti na online intervjuu

Razvoj tehnologije promijenio je načine traženja posla, a jednako tako i samog zapošljavanja.


Remote job search. Man speaks on mobile phone, appoints interview for vacancy, writes meeting date
Ilustracija: Envato

Baš kao što biste se pripremali za “uobičajen” razgovor za posao, isti je trud potrebno uložiti i za onaj koji će se odvijati preko video poziva. Danas to nije nikakva novost, upravo suprotno. Sve se više poslodavaca odlučuje na upravo ovakav potez upoznavanja kandidata. Kako bi vaš intervju za posao prošao što bolje i uspješnije, potrebno se, prije svega, dobro pripremiti za isti. Ovo je šest važnih savjeta za uspješan online intervju da vas vaš potencijalni poslodavac doživi kao idealnog kandidata za radno mjesto koje želite.

1. Pobrinite se za sve potrebne uvjete

Prva i ujedno najvažnija stvar jest da najprije dobro provjerite zadovoljavate li sve uvjete za online intervju. Kako donosi portal Thebalancecareers.com, za sudjelovanje u ovakvoj vrsti intervjua obavezno biste trebali imati računalo sa pristupom internetu te web kamerom. Srećom, danas ionako većina prijenosnih računala ima vlastitu video kameru. U slučaju da imate stariji model računala ili laptopa, uvijek možete kupiti posebnu kameru za otprilike 20 KM. Prije početka intervjua također provjerite je li sve u redu s mikrofonom te zvučnicima, prenosi womeninadria.com.

2. Profesionalno se obucite

Samo zato što se nalazite kod kuće ne znači da biste se za online intervju trebali imalo opustiti. Zato je, između ostaloga, vrlo važno i to kako ćete se odjenuti. Vodite računa o tome da vaša odjeća izgleda pristojno i profesionalno, a nemojte zanemariti ni frizuru. Razmišljajte o online intervjuu kao o najnormalnijem razgovoru za posao. Na njemu se sigurno ne biste pojavili u trapericama ili nesređene frizure, zar ne? Predstavite se u najboljem svjetlu pa će vas tako zapamtiti i potencijalni poslodavci. Nemojte ni pretjerivati s nakitom ili šminkom, uvijek se vodite onom “manje je više”.

3. Uredite prostor oko sebe

Očistite svoj radni prostor i sav nered koji je iza vas, tako da ništa u vašoj pozadini ne odvlači pozornost vašeg oslodavca. Ne smijete ostaviti neprofesionalan dojam. Umjesto toga, pokušajte ukloniti sve ono što vam ne treba iz svoje okoline – plišane igračke, odjeću, razbacane jastuke i sve ostalo što izgleda neuredno. Idealno bi bili da prostor iza vas bude neutralan kako bi sva pažnja tijekom intervjua bila usmjerena isključivo na vas. Isto tako, ako imate radni sto, s njega uklonite sve što vam tokom online intervjua neće trebati kao što su to stari papiri, šalice kave i slično. Osim toga, i vi ćete se osjećati opuštenije ako prostor oko vas bude uredan i organiziran.

4. Osigurajte mir i tišinu

Prije nego što online intervju započne, obavezno recite svojim ukućanima da vam daju malo privatnosti. Obavijestite ih na vrijeme kako vam tijekom razgovora ne bi smetali, pravili buku ili svako malo ulazili u prostoriju. Tako će vas samo ometati, a isto će sigurno smetati i poslodavcu s kojim razgovarate. Isto tako, obavezno isključite zvukove na svom mobilnom telefonu, alarm ili bilo koji drugi uređaj koji bi vas mogao ometati tijekom samog razgovora.

5. Uvijek kraj sebe imajte papir i olovku

Tokom razgovora sigurno ćete dobiti određene informacije o radnom mjestu ili firmi za koju se kandidirate, zato je vrlo važno uz sebe uvijek imati papir i olovku kako se ne biste omeli tražeći ih. Neka uz vas bude i kopija vašeg CV-a, prijava za posao te ostali dokumenti za koje smatrate da bi vaš potencijalni poslodavac mogao biti zainteresiran.

6. Opustite se i održavajte kontakt očima

Nemojte zaboraviti povremeno se nasmiješiti. Velik broj ljudi često se preplaši kamere i drugačijeg načina intervjua te se zbog toga zbune. Vi nemojte napraviti tu grešku, zaboravite da su oni kilometrima daleko te se ponašajte kao da ste u istoj prostoriji. Osim toga, uvijek sagovornika gledajte u oči. Zna se dogoditi da se kandidati previše fokusiraju na samu sliku na ekranu te tako nesvjesno zaborave da se njihova kamera nalazi iznad ekrana. Kod odgovaranja na pitanja potencijalnog poslodavca zato svu svoju pažnju usmjerite na samu kameru, a ne ekran.