Šest savjeta kako da sjedite pravilno

Dok studiramo veliki dio vremena provedemo za stolom i računarom učeći i pišući seminarske radove. Od prvog dana škole uče nas i opominju da pravilno sjedimo u klupi, da ne učimo na podu ili krevetu, ali svako od nas tokom godina razvije sopstveni sistem i položaj za učenje koji nerado mijenja.


Da li ste znali da je sjedeći položaj zapravo neprirodan za čovjeka? Budući da je situacija takva da moramo, pak, veći dio dana provesti sjedeći, evo nekoliko savjeta kako da sjedimo pravilno i nanesemo najmanje štete svojim leđima. [NASTAVAK]

3. Pravite česte pauze

Ispit se približio, vremena je malo, mislite da ako “zapnete” ovih par dana sve postižete, ali ukoliko se preforsirate nećete sigurno biti u top formi na ispitu. Ukoliko morate da učite baš cio dan i noć potrudite se da pravite kratke pauze kako biste opustili sve mišiće koji su do tad već sigurno napeti. Više kratkih pauza efikasnije je od nekoliko dužih. Kada želite da napravite pauzu ne morate da izlazite iz prostorije, dovoljno je da skrenete pogled sa monitora ili knjige, odmaknete se od stola i ispružite ruke i noge. Kratko istezanje će pomoći vašim mišićima da se ne preopterete i tako uzrokuju bolove. Preporučljivo je da na svakih sat vremena napravite pauzu od 5-10 minuta.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!