fbpx

Sedam naučno dokazanih načina kako do boljih ocjena na ispitima

Testovi i ocjenjivanje stresni su i za učenike i za studente. Iako vam to stvara veliki pritisak, ne mora zaista biti tako. Postoji više dokazanih načina da svaki test kojeg pišete riješite bolje i dobijete višu ocjenu.


Žvačite gumu za žvakanje

Vjerojatno ste već čuli za ovaj trik, no uvjeravamo se da se ne radi tek o urbanoj legendi. Baylor College of Medicine napravio je studiju u kojoj su studenti za vrijeme matematičkog testa žvakali gume za žvakanje. Oni koji su to činili, za razliku od kontrolne grupe koja nije žvakala, riješili su test bolje. Ispostavilo se da žvakaća guma unaprijeđuje kognitivni performans kod odraslih jer stimulira mozak pojačavajući krvotok, piše Her Campus. Čak i žvakanje prije testa moglo bi vam pomoći.

Pustite muziku u pozadini

Dok učite možete pustiti muziku u pozadini, jer su istraživači otkrili kako brzi tempo muzike pojačava kognitivne sposobnosti. Ispitanici su slušali brže dijelove Mozartovih kompozicija, što je povećalo brzinu prostornog procesuiranja, odnosno načina na koji razumijemo i organiziramo svoj svijet te tačnost lingvističkog procesuiranja (kako mozak razumije riječi). Stoga sljedeći put za vrijeme učenja pustite neku bržu muziku kako bi bolje razumjeli materijal.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!