Sedam čudnih navika kolega iz Švedske

Svi mi imamo neke pomalo čudne navike koje se prenose sa generacije na generaciju kolega po fakultetima, studentskim domovima i menzama, čitaonicama, pa tako i naše kolege iz Švedske imaju svoje navike. Evo nekoliko zanimljivih i nekih čudnih navika i običaja koje praktikuju studenti u Švedskoj a koji će vam biti zanimljivi naročito ukoliko planirate da nastavite studije u ovoj zemlji ili odete na studentsku razmjenu.


3. “Lajanje na zvijezde”

Da li ste ikada poželeli da jednostavno vičete svom snagom nakon napornog dana na fakultetu, loše urađene kparcijale ili nakon što ste pali ispit? E pa, student u Švedskoj imaju upravo naviku da urade baš to! U univerzitetskim kampusima u gradovima Uppsala, Stockholm, Linköping i Lund, studenti aktivno praktikuju taj običaj da se vikom oslobode viška stresa kada pritisak na fakultetu postane nepodnošljiv.

Niko ne zna kako je ovaj običaj, poznat kao “Flogsta povik” u gradu Uppsala ili Delphi povik u Lund-u,nastao, ali svake noći oko 10 sati studenti izlaze na svoje balkone i prozore kako bi se “oglasili” i riješili suvišnog stresa.

4. “Mjenjanje nacionalnosti” (pa ne baš, ali…)

U Švedskoj takođe postoje studentske organizacije kao što preko velike bare postoje “bratstva” i “sestrinstva”. Na univerzitetima širom Švedske postoje takozvana “nationer” udruženja, odnosno “nacije”, među kojima su najstarija ona na univerzitetima u gradovima Uppsala i Lund, koja potiču čak iz 17. vijeka. Na svakom univerzitetu postoji 13 ovakvih udruženja i svako udruženje nosi ime neke od švedskih provincija.

Nekada su se studenti pridruživali udruženju koje je nosilo ime pokrajine iz koje oni dolaze, ali danas stvari izgledaju malo drugačije. Studenti biraju kojoj organizaciji će se pridružiti na osnovu njenog uspjeha, “moći”, interesa, broja članova… Većina ovih udruženja za svoje članove obezbeđuje smještaj, zabave i druženja, imaju svoje klubove i pabove u koje uglavnom odlaze.

5. Na meniju su: supa od graška, palačinke i punč

Iako se ne radi o zvaničnom običaju akademskog svijeta, univerziteti su rado prihvatili jedan običaj. Naime, brojne studentske organizacije i udruženja svakog četvrtka organizuju neformalna okupljanja i večeru za svoje članove, na kojoj se uvijek služe tradicionalna žuta supa od graška i palačinke za desert.

Uz ukusnu večeru i dobro društvo uvijek dobro dođe i čašica punča, slatkog pića koje sadrži oko 25% alkohola i 30% šećera, a proizvodi se od Arrack-a (žestoko piće s ukusom anisa), šećera, nekog neutralnog alkoholnog pića, vode i dodatka različitih ukusa.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!