Sedam čudnih navika kolega iz Švedske

Svi mi imamo neke pomalo čudne navike koje se prenose sa generacije na generaciju kolega po fakultetima, studentskim domovima i menzama, čitaonicama, pa tako i naše kolege iz Švedske imaju svoje navike. Evo nekoliko zanimljivih i nekih čudnih navika i običaja koje praktikuju studenti u Švedskoj a koji će vam biti zanimljivi naročito ukoliko planirate da nastavite studije u ovoj zemlji ili odete na studentsku razmjenu.


Sweden 1570547267

1. Kasne 15 minuta na predavanja

Opšte je poznato da Šveđani ne vole da kasne, šta više oni su neki od najtačnijih na svijetu. Zato će vas možda iznenaditi da švedski studenti “vole” da kasne onih akademskih 15 minuta na predavanja, prenosi studentskizivot.com.

Tradicija “akademskih 15 minuta” datira još iz vremena kada student nisu imali džepne satove, već su se ravnali prema crkvenim zvonima koja bi označavala da imaju 15 minuta da stignu na čas. Naravno da danas svi imamo više mogućnosti da pratimo vrijeme, ali ova tradicija je opstala.

2. Kasne pola sata na sastanke ili druženja nakon predavanja

Ukoliko vas švedske kolege pozovu na žurku u 6, nemojte se ni truditi da stignete prije 6.30. kada je riječ o večernjim sastancima, žurkama ili bilo kakvim druženjima, onih akademskih 15 vrlo lako se pretvara u polusatno kašnjenje. Ipak, potrebno je vremena da se spreme za izlazak.