Savršene kiflice za studentski doručak: Brzo, lagano i fino

Pripremite za doručak ukusne kiflice sa pavlakom.


kiflice

Doručak je navažniji obrok dana koji nam daje energiju za rad i razmišljanje, ali nekada ne znamo šta bismo više jeli.

Doručkovali smo jaja, tost, palačinke i šta sve ne. Ponestaje nam ideja šta jesti.

Nudimo vam sjajan prijedlog koji će vas oduševiti. Probajte mekane kiflice sa pavlakom koje će sigurno razbiti monotoniju vaše kuhinje.

Sastojci

  • 520 g brašna
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 bjelance
  • 1 kašika šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kašika ulja
  • 80 g kisele pavlake

Premaz:

  • 1 žumance, malo vode
  • sjemenke, po želji

Priprema:

Brašno pomiješajte sa svim suhim sastojcima. Mlijeko i ulje zagrijte da budu mlaki, pa zatim dodati brašno smjesi kao i bjelance i pavlaku i sve lijepo umijesiti. Ostaviti u stanju mirovanja 30 minuta. U međuvremenu, pripremite pleh obložen papirom za pečenje.

Tijesto staviti na pobrašnjenu površinu, izraditi toliko da se ne lijepi i podijeliti na dva jednaka dijela. Oba dijela razviti u što veći krug, pa sijeći na trouglove veličine po želji. Zavijati ih od šireg dijela ka užem i stavljati na pleh. Pustiti da odstoje 20 minuta.

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Kiflice premazati s mješavinom žumanceta i malo vode – po želji posuti sjemenkama – i peći 20 -25 minuta, piše Radiosarajevo.ba.

To je to. Prijatno!