Savjeti za učenje pred ispit: Možete pamtiti i dok spavate, a evo kako

Jeste li znali da možete pamtiti i tokom spavanja? Zvuči banalno, ali vrijedi isprobati.


Foto: Envato
Foto: Envato

Sezona kolokvija ili sezona ispitnih rokova – studenti često ne mogu odlučiti što je gore od ova dva izbora. Pogotovo oni koji su redovni na svim predavanjima jer na taj način žele „upiti“ čim više informacija potrebnih za prolazak.

Upravo zbog iscrpljenosti i prevelike količine informacija, studenti često odustanu i jednostavno odluče više ne učiti. No, spavanje mnogima prioritet, ali znanost sada dokazuje da i spavanje može biti proaktivno, posebno noć prije izazovnog ispita ili kolokvija. Kako piše Her Campus, možemo učiti čak i dok spavamo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naš mozak aktivno radi čak i tokom spavanja, što znači da i tada možemo učiti, iako zapravo nismo budni. Sve što je potrebno da taj proces postane učinkovit jest da prije spavanja pustimo snimku predavanja ili vlastiti zapis u kojem ponavljamo sve bitne i potrebne informacije.

Ne radi se samo o teoriji

Slušanje tih zapisa tokom spavanja zaista je učinkovito i korisnije je nego što svi zapravo mislimo. Kako govore znanstvenici, ovaj fenomen naziva se hipnopedija za koju mnogi smatraju da u pitanju nije samo teorija. Časopis Nature Communications 2017. godine objavio je studiju koja dokazuje da je naš mozak osjetljiv na nova sjećanja dok spavamo.

Postoje i druge studije koje dokazuju isto. Što znači da tokom učenja, pogotovo kod onih koji uče na glas, vrijedi snimati audio zapis gradiva koji se onda pušta tokom spavanja noć prije ispita. Isprobajte i uvjerite se djeluje li zaista!