Savjeti za studente: Kako učiti dva sata bez pauze?

Velike pauze tokom učenja su gubljenje vremena, ali kako biti koncentrisan dva sata?


boy studying university library

Svaki student bi htio da bude skoncentrisan dva sata na učenje, a onda da ode na zasluženu pauzu. No, vrlo je teško ostati skoncentrisan i držati “oči na knjizi” svo to vrijeme.

Postoje neke tehnike koje mogu pomoći u održavanju koncentracije i motivacije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta.

Planirajte unaprijed

Pripremite raspored i planirajte što ćete učiti u ta dva sata kako biste se fokusirali na zadatak. Ovo će vam pomoći da izbjegnete gubljenje vremena na odlučivanje što sljedeće trebate raditi.

Izaberite prikladno mjesto

Pronađite mirno mjesto gdje vas neće ometati buka ili drugi ljudi. Ako vam je potrebno, koristite slušalice za izoliranje od vanjskih smetnji.

medium shot man working late night laptop

Razmislite o tehnologiji

Isključite sve notifikacije na svom telefonu, laptopu ili tabletu kako biste izbjegli ometanje i skretanje pažnje.

Vježbajte vježbe disanja

Ako osjećate tjeskobu ili napetost, pokušajte se smiriti vježbama disanja. Duboko udahnite i izdahnite, fokusirajući se na svoj dah.

Koristite tehniku “pomodoro”

Ova tehnika uključuje rad na jednom zadatku 25 minuta, a zatim uzimanje pauze od 5 minuta. Nakon 4 ciklusa, uzmite dužu pauzu od 15-30 minuta. Ovo može pomoći u održavanju produktivnosti i koncentracije.

Uzmite kratku šetnju

Ako se osjećate umorno ili neproduktivno, pokušajte se prošetati na svježem zraku. Čak i nekoliko minuta šetnje može vam pomoći da se osvježite i ponovo fokusirate.

Uzmite zdravu užinu

Pripremite zdravu užinu kao što su orašasti plodovi, voće ili jogurt. Hrana bogata proteinima i vlaknima može pomoći u održavanju energije i koncentracije.

Važno je zapamtiti da je fokusiranje na učenje dva sata bez pauze za neke ljude izazovno i da je ovo vrijeme individualno. Ako osjetite da vaša koncentracija opada, nemojte se prisiljavati na daljnje učenje. Pauza od 5 minuta ili kratka šetnja mogu biti učinkoviti načini za povratak koncentracije i osvježavanje uma.