Savjeti za studente: Kako najlakše učiti i što brže zapamtiti gradivo?

Slijedite ove savjete i položite ispite već na narednom ispitnom roku.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prije samog početka učenja, budite sigurni da ste usmjereni na učenje samo po sebi, a ne na neku nagradu ili samopromociju.

Advertisements

Naime, ako ste usmjereni na učenje kako biste postigli kompetencije u onome što se uči, vrlo vjerovatno ćete koristiti metakognitivne i samoregulirajuće strategije učenja zahvaljujući kojima ćete se naučenog moći sjećati i za nekoliko godina, a ne samo taj dan kada učite.

Ako ste sebi objasnili i shvatili koliko je učenje važno samo po sebi, pokušajte usvojiti sljedeće savjete kako biste sebi olakšali učenje.

Prilagodite ono što se uči svojim interesima

Kada god je to moguće, uključite u učenje sadržaje koji su zanimljivi i aktivnosti u kojima možete uživati (npr. osmislite kviz s pitanjima vezanim uz sadržaj koji učite, a zatim ga zajedno s prijateljima pokušajte riješiti kako biste provjerili znanje i zabavili se).

Uvedite novosti i raznolikosti u učenje

Pokušajte kombinirati različite metode i vrste učenja (npr. ako učite o Drugom svjetskom ratu, prvo pročitajte obveznu stručnu literaturu koja govori o toj temi, a zatim pogledajte neki dokumentarac koji će vam bolje približiti što ste upravo pročitali).

Budite radoznali

Pokušajte se uvijek zainteresirati za temu koliko god je to moguće te tako motivirati da je istražite u cijelosti iako vas zanimaju samo određeni dijelovi (npr. ako vas zanima samo intrinzična motivacija, pokušajte istražiti kako uvođenje nagrada, odnosno ekstrinzične motivacije, utječe na intrinzičnu motivaciju; tako ćete istražiti oba područja, a dobiti sve potrebne informacije za ono koje vas najviše zanima).

Advertisements

Povezujte ono što učite sa svojim životom

Uvijek pokušajte povezivati i primjenjivati naučeno na svakodnevni život (npr. ako morate učiti o tome kako poboljšati koncentraciju pri učenju i razviti strategije za poboljšanje koncentracije, isprobajte iste tokom vlastitog procesa učenja te otkrijte njihove prednosti i mane iz prve ruke).

Pomozite drugima u učenju

Ako ste neko gradivo naučili, ali niste sigurni koliko dobro, pokušajte organizirati neku pomoć djeci ili koelgama u učenju kojima to baš ne ide najbolje jer ćete objašnjavanjem gradiva njima shvatiti koliko ste dobro naučili te na čemu još morate poraditi.

Osigurajte sebi odgovarajući prostor za učenje

Uvijek učite za stolom uz dovoljnu količinu svjetlosti kako biste se mogli koncentrirati; pritom udaljite od sebe sve distraktore (ugasite mobitele ili isključite zvukove, odjavite se s društvenih mreža, osigurajte si tišinu i zamolite ljude s kojima živite da vas tokom učenja ne ometaju).

Odredite vrijeme za učenje

Ako ćete tri sata učiti, onda osigurajte nakon nekog vremena kratke pauze tokom kojih ćete moći nešto popiti, pojesti ili se pak samo malo rastegnuti; poštujte raspored i tok učenja kojega ste odredili.

Vrednujte svoje učenje

Nakon učenja bi bilo dobro utvrditi jeste li naučili sve što ste trebali te koliko ste se približili konačnom cilju (npr. pokušajte odgovoriti na pitanja za ponavljanje koja se obično nalaze iza lekcije, pronađite neke kvizove na internetu kako biste provjerili naučeno ili jednostavno pozovite prijatelja koji će vas moći ispitati ono što ste učili).

Sve što ste upravo pročitali vam može olakšati proces učenja, ali ne možemo garantirati da će vam baš svaki savjet pomoći. Svi ljudi su različiti i imaju drugačije potrebe, no jedno je sigurno – učenje je bitan proces usvajanja znanja i iskustva, a svaki čovjek bi trebao neprestano raditi na sebi, svojim vještinama, sposobnostima i kompetencijama, piše Krenizdravo.hr.