Savjeti za studente: Kako lakše zapamtiti i naučiti gradivo za ispit

Za vrijeme studiranja svaki student se susreće sa teškim gradivom kojeg je nekad vrlo teško naučiti, a još i važnije, zapamtiti.


girl thinking over notebook
Foto: Envato

Svako ima svoj način učenja koji mu najviše odgovara. Na primjer, neki jednostavnije zapamte gradivo vizualnim stilom (gledanje, čitanje) dok neki više primjenjuju auditivni stil (slušanje, pričanje). Najgora noćna mora je organizovati gradivo i učenje kako bi što brže, a pritom i kvalitetnije naučili željeni sadržaj.

U nastavku donosimo sedam tehnika kako lakše zapamtiti naučeno gradivo!

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Priprema

Prvo i najosnovnije je priprema gradiva kojeg planiramo naučiti.

Zašto?

Zato jer nam je za kvalitetno učenje potrebna velika koncentracija i pozitivno razmišljanje, a kako bi to imali, trebali bismo isključiti (ili barem stišati) računar, mobilni uređaj, televiziju i sve ostalo što bi nas moglo ometati u radu.

Pisanje bilješki

Dok čitate literaturu, bilo bi najbolje da zapisujete na papir stvari koje su vam bitne. Na taj način čitate i pišete gradivo i mozak bolje memorira.

Budite zainteresovani

Svi mi lakše pamtimo gradivo koje nas zanima. U većini slučajeva, gradivo koje moramo naučiti nas ne zanima, ali ipak nekako moramo naći unutarnju motivaciju koja će nam pomoći da lakše naučimo traženo.

Izradite mentalnu mapu

Ova tehnika zaista pomaže pri učenju i jako je kreativna, a sve što trebate napraviti jest nacrtati na sredini krug u kojem napišete ime vaše glavne teme, a oko kruga napišete bitne činjenice koje su vezane uz temu.

S obzirom da se tehnologija razvija svaki da, postoje i mobilne aplikacije za izradu mentalnih mapi, a to su: SpiderScribe i iMindMap.

Za one koji više vole raditi u Desktop verzijama tu su: mindmup i bubbl.

Ponavljajte

Nakon svake naučene cjeline, ponovite ju jednom, dva puta ili ovisno o tome koliko vam je potrebno. Na taj način znat ćete koliko ste dobro gradivo usavršili i vidjet ćete koji vam dio nije dobro “sjeo”.

Uzmite pauzu

Niko ne bi trebao sjediti i učiti dugo jer mozgu treba malo da se oporavi i odmori. Uzimajte kratke pauze od 5-10 min svakih 30 do 45 minuta. Vidjet ćete, to vrijeme će biti idealno da se “slegnu” unešene informacije, prenosi libertas.hr.

Koristite Mnemotehniku

Mnemotehnika nam pomaže da neke informacije koje nam zvuče besmisleno dobiju neko značenje. Ono što možemo napravit jest skratiti riječi koje su nam predugačke, pamtiti samo prva slova i slagati vlastite kratice, predočiti si neku sliku, igrati se asocijacijama i slično. Ovo može biti posebno korisno kod dijela gradiva koji podrazumijeva različita nabrajanja i natuknice.