Savjeti za studente: Kako izbjeći hranu koja uništava vašu kožu, kosu i nokte
Tokom ispitnih rokova, važno je imati na umu da određene vrste hrane mogu prouzrokovati probleme sa kožom i kosom.
Bijeli hljeb
Povremena konzumacija bijelog hljeba obično neće izazvati trenutan gubitak kose. Međutim, ako vašoj ishrani nedostaju esencijalni nutrijenti poput riboflavina, biotina, folata i vitamina B12, i ako se uglavnom hranite prerađenom hranom, to neće doprinijeti zdravlju vaše kose.
Kada je u pitanju zdravlje vaše kose, hrana poput bijelog hljeba, tjestenine i riže ima visok glikemijski indeks, što može uzrokovati upalu i dovesti do suhoće i lomljenja.
Čips od krompira
Čips je prepoznatljiv po visokom sadržaju soli, a često sadrži i značajnu količinu šećera. Višak soli i glukoze u tijelu može stvarati veze s kolagenom i elastinom, proteinima koji pružaju čvrstoću i elastičnost našoj koži.
Povećan unos šećera i soli može uzrokovati očvršćavanje proteina kože, što rezultira slabijom, tanjom i manje hidratiziranom kožom. To može dovesti do pojave upaljene, crvene kože, natečenosti i ranih bora.
Slana konzervirana hrana
Slana hrana uzrokuje dehidraciju tijela, potičući kožu da proizvodi više ulja kako bi nadoknadila nedostatak vlage. Konzervirana hrana često sadrži sastojke koji se smatraju jednima od najnepoželjnijih za kožu sklonu aknama. Stoga, takve namirnice trebali biste ostaviti na policama trgovina ako želite promicati blistavost i zdravlje svoje kože.
Mliječni proizvodi
Naučna istraživanja ukazuju na stvaran utjecaj hrane na proizvodnju ulja u našoj koži. Posebno se ističe da mliječni proizvodi mogu rezultirati povećanom masnoćom kože. Iako je redoviti unos dovoljno vitamina D i kalcija ključan za opće zdravlje, nutricionisti upozoravaju da prekomjerna konzumacija mliječnih proizvoda može dovesti do pojačane masnoće kože, gubitka sjaja i začepljenja tena.
Prehrambene navike imaju izravan utjecaj na zdravlje kože. Održavanje balansirane ishrane, obogaćene esencijalnim nutrijentima, ključno je za poticanje zdravlja kože. Povećana svijest o vezi između prehrambenih izbora i stanja kože može poslužiti kao smjernica za održavanje sjajne, zdrave kože.
STUDOMAT.BA