Savjeti za studente: Kako da zapamtite mnogo više prilikom učenja?

Većina nas misli da ima poteškoća sa pamćenjem. Ali, pravi problem najčešće nije u lošem funkcionisanju našeg mozga, nego u tome da imamo nerealna očekivanja od svog pamćenja.


3. Uvezivanje

Ovo je taktika koja se koristi za liste sa ili bez redoslijeda. Od pojmova koje treba zapamtiti pokušajte stvoriti kratku priču u kojoj svaka riječ ili ideja koju treba da zapamtite asocira na sljedeću riječ ili ideju. Ako nekim slučajem treba da zapamtite riječi: Čerčil, usta, soba, pregovori, možete smisliti priču u kojoj Čerčil svoja usta drži otvorena, u sobi u kojoj se nalazi grupa ljudi sa kojom pregovara.

4. Tehnika skraćivanja

To je tehnika kojom možete smanjiti broj informacija tako da dobijete lako pamtljivu cjelinu. Na primjer, skraćenice MERR (ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja), NSZ (nacionalna služba za zapošljavanje), ASUPI (agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Ove skraćenice su nastale uzimanjem prvog slova pojedinih riječi.

5. Tehnika povezivanje riječi u rečenicu

Ova tehnika vam pomaže da zapamtite ključne riječi. Ovom tehnikom slažete nepovezane riječi u jednu logičku rečenicu. Na primjer, treba da zapamitite riječi biznis, preduzetnik, ideja, tržište. Možete ih zapamtiti u obliku rečenice: Za uspjeh u biznisu preduzetnik mora imati dobru ideju koja treba da bude prihvatljiva sa aspekta tržišta.

6. Tehnika kodiranja

Ova se tehnika koristi kada treba da zapamtite neku formulu. Na primjer, jačina djelovanja sile se dobija kada se pomnoži masa sa ubrzanjem (F=m∙a) se može zapamtiti kroz rečenicu: Bio je fudbaler Milana i Ajaksa.

7. Metoda mjesta

Ova metoda se zasniva na tome da odaberete neki prostor koji često koristite ili kroz koji stalno prolazite, a zatim određene stvari ili pojmove iz učenja poredate vizuelno na određena mesta. Kad god pogledate u to mjesto, znaćete na koji pojam se odnosi i uvek ćete moći da se podsetite pređenog gradiva. Taj prostor može biti vaša soba, kuhinja, čitaonica…

8. Tehnika rimovanja

To je takođe zgodna tehnika za pamćenje formula, ali i drugih stvari. Poenta je napraviti neki stih, nešto što se rimuje. Na primjer, formulu za akceleraciju možete zapamtiti kroz stih: Iz fizike je osnovno znanje, sila kroz masa jednako je ubrzanje.

9. Metoda prostornog uređenja stranice

Ova metode podrazumijeva da vaše bilješke sa predavanja razmjestite na stranice prethodno sažetog teksta za učenje. Tako ćete dobiti prostorni raspored zgodan za pamćenje.

Ako primijenite svih ovih devet tehnika, moći ćete da povežete nepovezano, veći broj podataka svesti na manji broj, napraviti smisleno od besmislenog, naučiti koje znakove bi valjalo upotrijebiti da se prisjetite nečega…

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!