Savjeti za studente: Kako da naučiš za čistu desetku?

Da li biste voljeli da učite brzo i efikasno, a da vam uz to ostane vremena i za druge aktivnosti?


woma with books

Naravno! Ko ne bi? Nažalost, učenje zahtijeva puno energije, ličnog angažovanja i vremena. Ukoliko želite da isprobate neke nove načine učenja, ovi savjeti će vam dobro doći.

1. Tačno vrijeme učenja je važno!

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Odredite period dana kada ćete se posvetiti učenju. Bilo da je to prijepodne, popodne ili uvečer, odredite tačnu satnicu početka i završetka ove aktivnosti. To je veoma važno. Ako znate da ćete u određeno vrijeme početi da učite, to će prije vaš mozak početi pripremu za određenu temu u smislu sortiranja i slaganja informacija.

2. Napravite plan!

Napravite plan učenja odnosno tačnu satnicu po danima i količinu gradiva koju ćete prelaziti. Kako vrijeme bude odmicalo, a vi budete pratili ovaj plan, bićete sve zadovoljniji učinjenim.

3. Prostor je bitan, ali i još nešto.

Neka prostor za učenje bude osvijetljen i provjetren. Bitno je i da bude bez buke i galame, a dok učite obavezno isključite vaš mobilni telefon i računar. Ne dozvolite da vam bilo šta odvlači pažnju.

4. Položaj tijela igra važnu ulogu.

Položaj tijela je veoma bitan tokom učenja i zato je važno da dok učite sjedite za ravnim stolom. Dakle, nemojte da ležite ili da sjedite u mekanim foteljama, jer ćete se vrlo brzo uspavati, a najvažnije je da tokom učenja održite budnost.

5. Učite iz svojih bilješki!

Veoma je važno da učite iz sopstvenih bilješki sa predavanja, jer ćete tako bolje shvatiti gradivo, koje ste već slušali. Ukoliko nemate bilješke, uzmite literaturu i sami izvucite teze u posebnu svesku. Polovinu gradiva ćete već zapamtiti, a ako ne to, onda ćete barem mnogo bolje razumjeti.

6. Organizujte se!

Kada odlučite da učite, ne krećite odmah na čitanje i ponavljanje. Sagledajte, prvo, lekciju u cjelini, pročitajte naslove, podnaslove i ono što je pisac udžbenika već sam podvukao (boldiranim slovima), pregledajte slike, grafikone, uočite bitne elemente u lekciji. Pitajte se šta treba da naučite, šta od postojećeg znanja možete da iskoristite i čemu to znanje služi.

7. Prvo najteže pa sve ostalo!

Dok ste odmorni, prvo treba da učite gradivo koje je teže. Ne učite slične nastavne predmete jedan za drugim kako ne bi došlo do miješanja informacija i činjenica.

8. Učite u intervalima.

Mnogobrojna istraživanja procesa učenja su utvrdila da je bolje učiti u intervalima, nego odjednom, bez prestanka. Naučno je dokazano da se najbolje uči u intervalima od 45 do 60 minuta. Nakon tog vremena, najpametnije je da napravite kratku pauzu od 10 do 15 minuta i promijenite aktivnost: protegnete noge, uradite neku vježbu, skuhate čaj, popijete sok.

9. Ključ je u ključnim riječima.

Istaknite bitne informacije podvlačenjem ključnih riječi ili rečenica. Tekst podvlačite na svoj način, može u raznim bojama, a pored teksta bilježite svoje komentare i pitanja.

10. Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje…

Jako je važno da naučeno gradivo redovno obnavljate. Većina ljudi zaboravi 70-80% informacija već poslije jednog dana. Da biste to spriječili, treba da organizujete pravovremeno ponavljanje materije. Najbolje je da prvo ponavljanje bude 24 sata poslije učenja i da traje do 10 minuta.

Drugo ponavljanje se preporučuje tri do četiri dana nakon učenja, sljedeće nakon sedam dana. Zatim slijedi ponavljanje poslije 30 dana. Za veće i obimnije predmete, čija priprema traje duže, dobro je izvršiti još jedno ponavljanje nakon 5,6 mjeseci. Poslije ovoga ćete memorisati vaše znanje za stalno.