Savjeti za studente: Ako ste “vizuelni tip” učite ovako!

Ako imate "fotografsko pamćenje" ovi savjeti za učenje će vam biti od koristi.


vizuelni stil

Najlakše učite kada imate vizuelno predstavljen materijal pred sobom; slike, infografici, video materijali, skripte kao bojanke znači da ste spremni za rad? Onda pročitajte ovaj tekst.

Postoje različiti tipovi osoba i stilovi učenja, među njima i vizuelni tipovi osoba odnosno “vizuelci”. Ukoliko se i vi nalazite u ovoj grupi, evo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam olakšati učenje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Gledajte video

Ne čudi da su video snimci kao stvoreni za vizuelce. Gledajući različite dokumentarce, tutorijale, pa čak i video prenose predavanja možete znatno više naučiti nego na neki drugi način. Kvalitetni tutorijali danas su pravi kovčeg sa blagom kada je riječ o dodatnom obrazovanju i samostalnom usavršavanju. Bilo da li ćete se prijaviti na neki YouTube kanal ili ćete koristiti neke od platformi za online učenje, garantujemo vam da ćete pronaći video materijale za najrazličitije teme.

2. Ukoliko vam nešto nije jasno, tražite da vam se to praktično objasni

Osobe vizuelnog tipa lakše uče kada mogu konkretnu stvar videti na djelu. Kada god je moguće, zamolite profesora ili asistenta da vam predstave problem kroz demonstraciju. Kada budete vidjeli kako se to konkretno primjenjuje, biće vam lakše da to razumijete i usvojite.

3. Napravite grafikone i tabele

Kada spremate ispit pokušajte da organizujete informacije koje je potrebno da naučite u tabele i grafikone kada god je to moguće. Bitno je da informacije, naročito ukoliko se radi o velikoj količini informacija, organizujete i predstavite ih sebi vizuelno. To ne moraju biti remek djela i profesionalno odrađeni grafikoni, bitno je da je vama poenta jasna, savjetuje studentskizivot.com.

4. Napravite pregled gradiva

Ovo će vas “koštati” ekstra vremena, ali biće vam više nego korisno. Pročitajte lekciju ili materijal za učenje i izvucite na papir ili u svesku najvažnije teze. Ono što dodatno olakšava učenje jeste da teze pišete u tabovima ili po brojevima, tako imate pregledno šta i koliko je potrebno naučiti.

5. Pišite

Potrebno je da hvatate bilješke na predavanjima, dok pišete vi ćete pamtiti ono što ste zabilježili. Isto tako, kada ponavljate gradivo ili se preslušavate za ispit, pišite! Vježbajte odgovore na pitanja tako što ćete ih zapisivati. Ovakva aktivnost naravno da duže traje od usmenog preslušavanja, ali za vizuelne tipove znatno je korisnije kada sve zapisuju.

6. Napravite mape uma

Ovo nije tako teško kao što može izgledati na prvi pogled. Potrebno je samo malo vježbe i vrlo lako ćete savladati ovu vještinu. Predstavite lekciju ili materiju za učenje vizuelno, ne samo da će sve informacije koje je potrebno naučiti biti organizovane na jednom mjestu, već će biti lijepo i zanimljivo predstavljene uz ilustracije što vizuelnim tipovima dodatno olakšava pamćenje.

7. Ne zaboravite prazan prostor

Koliko god da vam je lakše da učite uz ilustracije, boje, crteže, itd., prazan prostor na papiru je prijeko potreban iz vrlo jednostavnog razloga. Previše informacija, “prenatrpanost” na papiru može biti sasvim kontraproduktivna. Jednostavno biće vam teško da se snađete u tom moru informacija, zato pažljivo organizujte sve informacije i ostavite uvijek “slobodnog prostora”.

8. Koristite simbole

Ovaj princip ste već sami primijenili, zar ne? Ukoliko, na primjer, spremate ispit iz knjige ili skripte koja ne sadrži tabele, grafike, fotografije itd, već isključivo duge tekstove pokušajte da olakšate sebi učenje tako što ćete tekst obilježavati određenim simbolima. To mogu biti izmišljeni simboli koje ćete samo vi razumjeti, bitno je da označite dijelove teksta na koje treba posebno skrenuti pažnju. Kada budete reprodukovali naučeno (na ispitu), odmah ćete se sjetiti tačne stranice ili dijela teksta koji ste obilježili posebnim simbolom.

9. Koristite kartice

Kada krećete na ispit ili na odbranu seminarskog rada, u ruci imate bilješke, zar ne? Kada god vam situacija to dozvoljava, napravite fleš kartice koje uvijek možete ponijeti sa sobom bilo kako biste se preslušavali u prijevoznim sredstvima ili kada izlažete seminarski rad pred kolegama.

10. Napravite prezentaciju

Pravljenje prezentacije može biti više nego zabavno, šta više korisno. Napravite prezentaciju kroz koju ćete predstaviti naučeno za predstojeći ispit. Dodatna dobit od toga je što prezentaciju možete prebaciti na mobilni telefon i uvijek je ponijeti sa sobom da se preslušavate. Zanimljiv i privlačan material uvijek je lakši za učenje.

11. Generalna proba

Osobama koje su vizuelni tip znatno je lakše da nešto zapamte i kasnije da to primijene ukoliko su to vidjeli i primijenili ranije. Kako to možete primijeniti na učenje? Jednostavno, zamislite sebe na ispitu kako radite test ili odgovarate na pitanja. U svojoj glavi iscenirajte sve moguće scenarije koji vas očekuju na ispitu.

12. Šta vam može odvući pažnju?

Kao vizuelnom tipu, najviše vam smetaju pokreti i aktivna dešavanja pored vas. Ukoliko morate ozbiljno da se posvetite učenju, nikako to nećete uspjeti ako u prostoriji gori upaljen TV ili ako se u prostoriji nalaze druge osobe. To je razlog zašto osobe vizuelnog tipa vole da uče sami, izolovani od svih dešavanja.