Savjeti: Od lijenosti – do bolesti

Prema riječima naučnika sa univerziteta u Bristolu, lijene osobe imaju veće šanse da obole od depresije ili neke druge psihičke bolesti.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naučnici su istraživali kako lijenost utiče na organizam i došli do zaključka da lijenost zapravo može da veoma iscrpi organizam, do čega vremenom i dođe.

Istraživanja su sprovedena među onima koji vole da ljenčare – paralelno kod odraslih i djece. Rezultati su pokazali da je samo 35 odsto muškaraca i 24 odsto žena fizički redovno aktivno, a to uključuje vježbe, šetnje i kućne poslove.

U istraživanju je učestvovalo 3.500 učenika, od kojih samo polovina hoda do škole, a minimalan broj njih učestvuje u sportskim takmičenjima. Vrijeme najčešće provode u sjedećem položaju, a pored toga, vrijeme provode nekvalitetno – u prosjeku četiri sata dnevno provode ispred televizora i kompjutera.

Gojaznost kod djece je najčešće uzrokovana upravo ovakvim načinom života – pasivnost i slaba fizička aktivnost, čemu se često može dodati i nepravilna ishrana. Lijenost koja dokazano iscrpljuje organizam, dovodi do niza ozbiljnih psihičkih oboljenja i poremećaja.

Ukoliko lijena deca odrastu uz lijene ljude, u velikom broju mogu imati problema na emotivnom i poslovnom planu, a naučnici su ustanovili i da lijeni ljudi češće imaju Alchajmerovu bolest.

Sve ovo se može izbjeći redovnim fizičkim aktivnostima. Dovoljno je minimalno aktiviranje – počevši od pješačenja do škole ili posla, ukoliko je to moguće, ili ograničavanje vremena provedenog ispred televizora ili kompjutera.

Na taj način, može se kod djece ustaliti navika koju će nastaviti i kao odrasli ljudi, čime će sebi obezbijediti zdraviji život i smanjiti rizik od psihičkih oboljenja.

(edukacija.rs)