Savjeti: Kako da pretvorite zavist u motivaciju

Ukoliko ste zavidni ili oduševljeni poduhvatima drugih učinite sve da i sami budete takvi. Također ne znate kako je neko stigao na mjesto na kojem je sada. Nije sve kako se čini i ponekad možete pomisliti da je neko tu pukom srećom i igrom slučaja, a da je ta osoba zapravo uložila mnogo truda i rada. Isti taj napor možete učiniti i vi kako biste postigli takve rezultate.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ne poredite ono što vi imate u sebi sa onim što neko ima na sebi. Ukoliko neko izgleda bolje od vas to je njegov adut, a vi razmislite o tome šta je vaš. Ako želite da nosite dobra odjela ili da poradite na svom stilu postoje tekstovi i predavanja i o toj temi. Ukoliko to ne možete da priuštite sebi više se trudite da budete uspješni kako biste mogli. Ali neka ono što imate ’u glavi’ uvijek bude za vas na prvom mjestu.

Umjesto da drugima zavidite, sajt 99 savjetuje da postavite sebi sljedeća pitanja:

  • Šta to oni imaju što ja želim?
  • Zbog čega im se divim? Šta oni meni predstavljaju?
  • Šta su sve oni učinili da bi dotle došli?
  • Kako je to povezano sa mojim sistemom vrijednosti?

Razmišljanje o ovim pitanjima nas okreće introspekciji i sučeljavanju sa nama samima. Polako sebi otkrivamo naše želje i strahove.

Potrebno je da vječito poređenje sa drugima pretvorite u radost i užitak činjenicom da je neko veoma dobar u svom poslu i da mu ide dobro u životu. Divljenje i zavist su osobine koje nam ukazuju šta mi najviše cijenimo. Kada postanemo svjesni onoga što cijenimo bolje ćemo pozicionirati život i krenućemo da obogaćujemo život po tom modelu.

One stvari koje čine da se divite drugima treba da postanu vaša motivacija. Ono na čemu zavidite drugima je smer u kojem treba da idete. Neka vaše srce ne preplave ružne emocije nego neka to bude vaša vodilja i pozitivna snaga da se i sami usavršavaze.

Neka uspjesi drugih budu ogledalo za vas. Poređenje sa drugima nije toliko strašno ukoliko znate da izvučete najbolje iz toga. Sjaj drugih nam može pokazati i lični sjaj ukoliko znamo da ga potražimo i cijenimo. Sljedeći put kada budete zavidjeli ili bili opčinjeni nečijim uspjehom, poklonima ili harizmom razmislite o sljedećem:

  • Koji kvaliteti te osobe me inspirišu?
  • Gdje sam ja trenutno kada je riječ o ovim kvalitetima?
  • Kako se moj izraz tih kvaliteta razlikuje od njihovih?
  • Šta mogu da naučim iz moje želje da posjedujem te osobine?

(AKTA)