Savjeti: Evo kako spremiti ispit za samo jedan dan!

Uz ove savjete, moći ćete bez problema spremiti ispit unutar samo jednog dana!


optimistic happy college student with european appearance raises clenched fists shows muscles celebrates successfully finished school year

Evo načina kako da u jednom danu spremite ispit:

1. Ostanite smireni

Vjerovatno ćete se osjećati napeto oko toga da sav posao obavite u tako kratkom vremenu. Bez obzira na vašu situaciju, apsolutno je važno da ne paničite. Anksioznost i stres mogu narušiti koncentraciju, pamćenje i kritičko razmišljanje o ispitnom materijalu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Prikupite materijal

Prije početka učenja provjerite imate li sve potrebne stvari. Trebat će vam prazna sveska, olovke, knjiga i bilješke sa predavanja. Ovi bi materijali trebali biti uredno organizovani na ravnoj površini kako biste im mogli lako pristupiti kad god trebate.

3. Sklonite telefon

Izbjegavanje ometanja kada učite. Odlaganje telefona je očigledan način izbjegavanja ometanja, međutim, ponekad zanemarimo najočiglednije. Kako biste ublažili stres, mogli biste uzeti telefon i uvući se u beskrajni svijet društvenih mreža. Ne dopustite da se to desi. Ne gubite dragocjeno vrijeme za učenje na telefonu. Iskoristite vrijeme koje imate prije ispita. Upamtite da je ovo vaša posljednja prilika za spremanje ispita.

4. Napravite popis tema koje morate naučiti

Noć pred ispit nije pravo vrijeme da pročitate cijelu knjigu. Trebate samo shvatiti da postoji mnogo materijala koje morate savladati. Razmislite o temama koje su bile najvažnije. Počnite od početka tako što ćete izraditi plan učenja. Zapišite ključne pojmove.

5. Pripremite se noć prije

Pripremite torbu koju ćete nositi na ispit noć prije. Trebat će vam rezervne olovke, digitron, indeks i drugi bitni predmeti. Pobrinite se da imate sve što vam je potrebno za ispit. To je važno jer će vam uštediti vrijeme i smanjiti stres na dan vašeg ispita.

6. Dobro se naspavajte

U pripremama za ispite studenti često uče do kasnih noćnih sati. Važno je zapamtiti da je spavanje ono što poboljšava vaše kratkoročno pamćenje, i kasnije te informacije pretvara u dugoročna sjećanja koja možete iskoristiti na ispitu. Kako biste osigurali da vaš mozak zadržava sve informacije koje ste naučili, pokušajte spavati sedam ili osam sati svake noći.

7. Probudite se ranije nego uobičajeno

Da biste pregledali svoje bilješke, ustanite ranije nego što je potrebno. Također je važno izbjegavati razgovor s drugima o onome što ste naučili prije ulaska u ispitnu salu jer će to poništiti sav trud koji ste uložili kako biste prevladali ispitni stres jer ćete imati osjećaj da ste učinili manje od drugih ili ste propustili neke teme.