Sarajevo dobilo prvi taxi servis za prevoz osoba sa invaliditetom

U Sarajevu početak poslovanja prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom.


unrecognizable invalid in wheelchair
Foto: Envato

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz saradnju s Udruženjem za zaštitu prava “Taxi 8” nedavno je u Sarajevu ozvaničilo početak poslovanja prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo.

Pored promocije prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom, upriličena je i promocija specijaliziranih vozila namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom.

Nakon višegodišnje borbe za konačnu realizaciju ovakve ideje, iz Udruženja paraplegičara, kvadriplegičara i dječije paralize Kantona Sarajevo ističu kako su sretni i ponosni što su nakon osam godina ostvarili svoja osnovna prava.

Sretna sam i ponosna što smo nakon osam godina ostvarili svoje pravo da se dostojanstveno vozimo kao osobe s invaliditetom. Zahvaljujući najviše našem rahmetli Jasminu Džemidžiću, koji se borio, ali nažalost nije dočekao ovaj dan da skupa s nama proslavi. Napokon smo dočekali da možemo izaći u grad kao i svi ostali građani našeg grada, rekla je zamjenica predsjednika udruženja Snježana Pađen.

Također, naglašava kako su osobe s invaliditetom do sada nailazile na brojne probleme.

Osam godina se borimo, a kako smo se snalazili, mi najbolje znamo. Nijedan taxi nije htio da nas primi. Prolazili su prazni pored nas. Mi smo bili zatvoreni, nismo se mogli kretati, a ako negdje treba da idemo, trebali smo osigurati prijevoz dva ili tri dana unaprijed, pojašnjava Pađen.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je kako je ovo prvi projekt ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo, piše klix.ba.

– Želim se zahvaliti i taksi vozačima koji su vožnjom pozdravili ovaj događaj. Radi se o realizaciji projekta specijaliziranih taksi vozila, koji je prvi ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo. Neosporno je da svi naši građani moraju imati jednak tretman. To je pitanje osnovnih ljudskih prava. Društvo u kojem živimo nažalost još uvijek ne pruža iste mogućnosti osobama s invaliditetom. To je porazna činjenica i moramo je mijenjati, rekao je Drljača.

On je također poručio kako očekuje da ovaj projekt u budućnosti dobije širu dimenziju.

Podaci govore da 20 posto naših građana ima određeni invaliditet, a mnogi koriste ortopedska pomagala. Sama inicijativa, kao i osiguravanje vozila je jednan vid podrške kako bismo olakšali obavljanje redovnih aktivnosti. Ministarstvo je prepoznalo značaj ovog projekta. Ova vozila će u svakom momentu biti na usluzi za prijevoz osoba s invaliditetom. Vjerujemo da će ovaj projekt i dugoročno biti održiv, ističe ministar.

Predsjednik Udruženja “Taxi 8” Zijad Omerović poručio je kako je Sarajevo konačno dočekalo dan kada je ovakav projekt implementiran u praksi.

-Dočekali smo dan da Sarajevo prvi put ima taksi za osobe s invaliditetom. Puno mi je srce. Nakon osam godina smo dočekali ovaj dan u gradu gdje smo imali veliki broj civilnih žrtava rata, rekao je Omerović.

Prilikom presijecanja vrpce, iz Federalnog ministarstva rada je također saopćeno kako je ministarstvo uz saradnju s Udruženjem “Taxi 8” za korisnike osiguralo i dva kupona u iznosu od 50 KM.