Samo za studente: Tri stvari koje definitivno trebate imati u pernici

Ove tri stvari su potrebne u pernici svakog studenta!


1
Foto: Pexels

Jednom kada završite srednju školu, automatski počinjete razmišljati o tome kako će faks izgledati. Samo što ne razmišljate o faksu na ispravan način – i dalje zamišljate to kao nekakav nastavak srednje, pa onda krenete i s kupovinom školskog pribora.

Školski pribor je vrlo vjerovatno jedna od onih nekoliko stvari koje vežete uz školu, a da vam pružaju radost. Kupovina lijepih sveski na početku godine je krucijalna u preživljavanju ostatka godine – da barem kada učite matematiku, ne osjećate depresiju zbog toga što su vam i sveske ružne.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uz sveske, bitno je i da su ostale stvari na mjestu, a ponajprije pernica. Pernica, za koju je ipak poželjno da je dobra i izvana, ipak je pravi primjer toga da je bitno ono što je unutra. Ako nemate kvalitetan sadržaj pernice, teško da ćete se uspjeti snaći u školi, a pogotovo na faksu. Dok u školi možete donekle računati na to da će vam neko iz razreda pomoći, na faksu će se dogoditi da ne znate nikoga u amfiteatru. I šta onda?

Potrebno je opskrbiti se na vrijeme. Ali, nemojte misliti da vi kao srednjoškolac ili brucoš znate što vam je sve potrebno u studentskoj pernici. Potrebe su dosta drugačije i mijenjaju se tijekom godina studiranja. Na prvoj ćete možda još moći izdržati sa srednjoškolskom pernicom, ali sve nakon toga bi jednostavno bilo pogrešno.

Najbolje ćete sami procijeniti kroz godine što vam je potrebno, ali da vam možemo pomoći s nekoliko općenitih prijedloga – možemo, piše Srednja.hr.

Čak i ako mislite da vama neće nešto trebati s popisa, vjerujte nam, nekome će zatrebati i vi ćete biti heroj koji spašava dan.

Hemijske olovke

Iako se možda u srednjoj školi većinom koriste obične ili tehničke olovke, jednom kad dođete na faks, bit će vam potrebna samo hemijska olovka. I to vjerovatno crna – iz nekog razloga, ljudi više vole crnu tintu nego plavu. I da vam odmah odgovorimo, neće vam trebati korektor, jer na faksu jednostavno nemate dovoljno vremena za brisanje.

Kada ste na predavanju, profesori zaista ne diktiraju definicije, a još manje čekaju na vas da sve to zapišete. Jednostavno, hvatate što stignete. Nemate vremena da oštrite obične olovke, a ako vam pukne srž usred pisanja riječi, velike su šanse da nećete uspjeti nadoknaditi tu riječ, ni sljedećih pet.

Osim toga, ako se potrudite pronaći hemijsku olovku iz koje tinta jednostavno klizi, brzo se suši i ugodna je za pisanje, neće vas ni boljeti ruka nakon puno pisanja. Nemojte očekivati ništa manje od toga da ćete sve vrijeme, koliko god trajalo predavanje, zaista pisati. I to brzo.

Upaljač

Uopće se ne postavlja pitanje pušite li vi ili ne – jer uvijek postoji neko ko puši. Čak su i velike šanse da ćete i vi početi pušiti, zato što su puš pauze neizostavne u studiranju. Ne morate pušiti, ali definitivno ćete izlaziti na puš pauzu i onda je sasvim jasno da postoji velika mogućnost da ćete i sami početi pušiti.

Poželjno bi bilo i da imate filtere (uvijek postoji neko ko mota), ali ako nemate, bit će dovoljno i da imate upaljač. Osim toga, upaljač može poslužiti u raznim situacijama – ne mora biti samo s ciljem pušenja. I da, začudili biste se u kakvim se sve situacijama možete pronaći na faksu…

Dezinficijens

Nekada davno, možda dezinficijens nije bio potreban u pernici, ali sada je. Ne samo da je potreban u pernici, već je potreban i u torbi, i na torbi, i u džepu… Ukratko, bilo kuda – dezinficijens svuda. Naravno da ga morate imati u pernici, zato što nikad ne znate u kakvoj se situaciji možete pronaći.