SaMED: Internacionalni kongres studenata medicine u Sarajevu

U Sarajevu se ove godine od 22. do 25. septembra održava SaMED, internacionalni kongres kojem će prisustvovati više od 300 studenata.


Foto: Envato

SaMED je Internacionalni kongres studenata medicine koji od 2014. godine okuplja na jednom mjestu studente i vrhunske stručnjake iz raznih sfera medicinskih nauka i tako promoviše jednu od najviših ljudskih vrijednosti – nauku i bitnost doprinosa studentskog naučno-istraživačkog rada.

Advertisements

Organizator događaja je Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (USMF).

Ovo je sedmi po redu kongres sa temom “Treating the untreatable” koja obrađuje jednu od trenutno najčešćih i najizazovnijih bolesti, kako za pacijente, tako i za ljekare – rak. Druga tema kongresa je transplantacijska medicina – poseban osvrt na transplantacije u Bosni i Hercegovini te uporedba sa hrvatskim sistemom u transplantacijskoj medicini.

Advertisements

Ove godine SaMED se održava od 22. do 25. septembra u Sarajevu, gdje očekujemo dolazak vise od 300 studenata medicinskih grupacija i mladih ljekara iz cijeloga svijeta. Svečano otvorenje je 22. septembra u Domu oružanih snaga BiH, prenosi Klix.ba.

SaMED posjećuju ubjedljivo najperspektivniji, najodgovorniji i najaktivniji članovi buduće akademske i zdravstvene zajednice. Kroz predavanja, seminare, poster prezentacije i radionice učesnici će moći da uče od vrhunskih svjetskih i domaćih stručnjaka. Ovogodišnji SaMED će ugostiti profesore iz Slovenije, Hrvatske, Turske, Velike Britanije i Amerike.

Naravno, dio ovog kongresa jeste i nezaobilazan socijalni program koji se planira nakon stručnog dijela, a kroz koji ćemo pokazati dio bosanskohercegovačke kulture. Sarajevo će krajem septembra biti centar naučnih dešavanja, samim tim, SaMED 2022 ne predstavlja samo značajan događaj za Medicinski fakultet, već i za Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu.