RS: Beneficija po jednom studentu 135 KM mjesečno

Vlada Republike Srpske planirala je u ovogodišnjem budžetu grant za ishranu i smještaj studenata u RS u iznosu od 3.790.968 KM, a beneficija po jednom studentu mjesečno iznosi 135 KM.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Vlada Republike Srpske planirala je u ovogodišnjem budžetu grant za ishranu i smještaj studenata u RS u iznosu od 3.790.968 KM, a beneficija po jednom studentu mjesečno iznosi 135 KM.

U entitetskog Ministarstvu prosvjete i kulture Srni je rečeno da je mjesečna beneficija po studentu ista za sve studente u svim studentskim centrima u RS, prenosi portal Capital.ba.

– Obračun granta za sve studentske centre u RS vrši se na osnovu Odluke o sufinansiranju ishrane i smještaja redovnih studenata u ustanovama studentskog standarda. Grant za ishranu i smještaj studenata, koji sufinansira Vlada iznosi 379.096 KM mjesečno, navode u Ministarstvu.

Studentima je obezbijeđen smještaj u pet ustanova studentskog standarda, a to su: Studentski centar „Nikola Tesla“ Banjaluka, Studentski centar Zvornik, Studentski centar Lukavica, Studentski centar Pale, Studentski centar Trebinje, te u jednoj ustanovi đačkog standarda – Dom učenika Bijeljina.

Studentski centar „Nikola Tesla“ Banjaluka raspolaže sa oko 1.166 mjesta, Studentski centar Zvornik sa 97, Studentski centar Lukavica sa 420, Studentski centar Pale sa 600, a Studentski centar Trebinje sa 100 kreveta, koliko ima i za studente u Domu učenika u Bijeljini.

Dalje se navodi da su, prema uporednim podacima, cijene smještaja studenata u studentskim centrima u RS koje plaćaju studenti najjeftinije su u regionu i to prvenstveno zbog visokih subvencija Vlade.

Cijene koje plaćaju studenti u studentskom domu Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci za smještaj iznose 10 KM mjesečno u trokrevetnoj sobi, a ishrane 2,5 KM dnevno za sva tri obroka.

Cijena smještaja i ishrane u Domu učenika u Bijeljini za redovne studente je 90 KM mjesečno, a u studentskim centrima na Palama 85 KM, te u Zvorniku i Trebinju po 90 KM.

U Studentskom centru Lukavica studenti različito plaćaju za smještaj i ishranu u zavisnosti od toga kojoj kategoriji pripadaju: kategoriji djece poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida od prve do pete kategorije, kategoriji studenata teškog materijalnog stanja ili izbjeglice ili kategoriji ostalih studenata.

(capital.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X