RS: Beneficija po jednom studentu 135 KM mjesečno

Vlada Republike Srpske planirala je u ovogodišnjem budžetu grant za ishranu i smještaj studenata u RS u iznosu od 3.790.968 KM, a beneficija po jednom studentu mjesečno iznosi 135 KM.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Vlada Republike Srpske planirala je u ovogodišnjem budžetu grant za ishranu i smještaj studenata u RS u iznosu od 3.790.968 KM, a beneficija po jednom studentu mjesečno iznosi 135 KM.

Advertisements

U entitetskog Ministarstvu prosvjete i kulture Srni je rečeno da je mjesečna beneficija po studentu ista za sve studente u svim studentskim centrima u RS, prenosi portal Capital.ba.

– Obračun granta za sve studentske centre u RS vrši se na osnovu Odluke o sufinansiranju ishrane i smještaja redovnih studenata u ustanovama studentskog standarda. Grant za ishranu i smještaj studenata, koji sufinansira Vlada iznosi 379.096 KM mjesečno, navode u Ministarstvu.

Studentima je obezbijeđen smještaj u pet ustanova studentskog standarda, a to su: Studentski centar „Nikola Tesla“ Banjaluka, Studentski centar Zvornik, Studentski centar Lukavica, Studentski centar Pale, Studentski centar Trebinje, te u jednoj ustanovi đačkog standarda – Dom učenika Bijeljina.

Studentski centar „Nikola Tesla“ Banjaluka raspolaže sa oko 1.166 mjesta, Studentski centar Zvornik sa 97, Studentski centar Lukavica sa 420, Studentski centar Pale sa 600, a Studentski centar Trebinje sa 100 kreveta, koliko ima i za studente u Domu učenika u Bijeljini.

Advertisements

Dalje se navodi da su, prema uporednim podacima, cijene smještaja studenata u studentskim centrima u RS koje plaćaju studenti najjeftinije su u regionu i to prvenstveno zbog visokih subvencija Vlade.

Cijene koje plaćaju studenti u studentskom domu Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci za smještaj iznose 10 KM mjesečno u trokrevetnoj sobi, a ishrane 2,5 KM dnevno za sva tri obroka.

Cijena smještaja i ishrane u Domu učenika u Bijeljini za redovne studente je 90 KM mjesečno, a u studentskim centrima na Palama 85 KM, te u Zvorniku i Trebinju po 90 KM.

U Studentskom centru Lukavica studenti različito plaćaju za smještaj i ishranu u zavisnosti od toga kojoj kategoriji pripadaju: kategoriji djece poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida od prve do pete kategorije, kategoriji studenata teškog materijalnog stanja ili izbjeglice ili kategoriji ostalih studenata.

(capital.ba)