Rektor UNZE ugostio 20 novozaposlenih asistenata: Uskoro nova zaposlenja na Univerzitetu

"Želimo poslati poruku mladim ljudima da njihova budućnost može biti ovdje i da se razvijaju u akademskom smislu."


unze 1
Foto: UNZE

U Rektoratu Univerziteta u Zenici održan je svečani prijem za dvadeset novozaposlenih mladih asistenata.

Prijem je organizirao rektor prof.dr.sc. Jusuf Duraković uz prisustvo dekanâ fakulteta na kojima su asistenti zaposleni.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Danas je za Univerzitet u Zenici poseban dan. Ovom prilikom želim da se zahvalim Vladi ZDK, kako prethodnoj tako i sadašnjoj, koja je prepoznala značaj podmlađivanja Univerziteta u Zenici, ali želimo poslati i poruku mladim ljudima da njihova budućnost može biti ovdje, da se razvijaju u akademskom smislu, grade svoje porodice i ostanu u našem kantonu i našoj državi, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

– Raspisali smo konkurs za 27 asistenata, ali nažalost nismo sva ta mjesta popunili jer nije bilo interesa, odnosno nije bilo kandidata koji ispunjavaju uslove da mogu raditi na Univerzitetu u Zenici. Postoji dobra volja kod aktuelne Vlade ZDK da se i dalje popunjava nastavnički kadar, a isto tako i nenastavno osoblje u smislu popunjavanja Centra za okoliš, popunjavanja kadrova za međunarodnu saradnju te još neke službe, kao što je Informatička služba. Tako da ćemo, vjerovatno, u dogledno vrijeme primati i nove zaposlenike na Univerzitetu, najavio je prof.dr.sc. Jusuf Duraković.

Ono što je posebno važno istaći jeste da je konkursni uslov bio je da su svi asistenti bili prijavljeni na Biro zapošljavanja ZDK, a uz to smo preferirali kandidate koji su završili fakultete Univerziteta u Zenici.

– Studirala sam na Filozofskom fakultetu u Zenici, tako da sa tom ustanovom i općenito Univerzitetom u Zenici imam divno iskustvo kao studentica, a tek onda i kao asistentica. Smatram da je ovo bila prilika da se afirmira svaki asistent koji je radio i bio uspješan tokom studija, a i kasnije. Velika je stvar pružiti priliku mladim ljudima da ostanu u svom gradu, svojoj državi – da ostanu vezani, na određen način, za univerzitet sa kojeg su i počeli, kazala je asistentica na jezičkim predmetima na Odsjeku bosanski-hrvatski-srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Larisa Mahmić-Kobilica, kojoj je ovo prvo stalno zaposlenje. Larisa Mahmić Kobilica je dobitnica Nagrade Rektora za najbolji postignuti uspjeh tokom dodpilomskog studija.

Rektor se zahvalio Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta kao i Vladi ZDK što su, kako je istakao,“prepoznali potrebu većih ulaganja u razvoj Univerziteta, na način da su uvažili budžetski zahtjev” te povećali budžet Univerziteta za oko 3.000.000 KM.