Red Bull Cliff Diving se ovog ljeta vraća u Mostar

U svojoj 12. sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ponovo dolazi u našu zemlju. Najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu na Starom mostu ćemo šesti put gledati 28. augusta.


Prošle godine prvenstvo je usljed situacije u svijetu prvobitno pomjereno, a potom i otkazano. Ova godina donosi povratak takmičenja koje više od desetljeća oduševljava publiku širom planete, na najatraktivnijim lokacijama.

Advertisements

Grad na Neretvi će 28. augusta globalnu cliff diving elitu ugostiti šestu sezonu zaredom. Na Starom mostu se, kao i svaki put do sada, očekuje pravi sportski spektakl uz nevjerovatne skokove i uzbudljivo takmičenje. Takmičari će svoje umijeće demonstrirati skačući sa visina i do 27 metara.

Advertisements

Mostarska stanica prvenstva redovno donosi dramatična takmičenja. Tri godine uzastopno, Mostar je bio domaćin pretposljednje stanice prvenstva, ključne tačke koja može presuditi da li će sezona za takmičara biti uspješna ili neuspješna.

Upravo su tu Gary Hunt i Rhiannan Iffland 2019. godine osigurali titule. Godinu dana ranije, Steven LoBue je Huntu omogućio da se vrati u borbu za naslov prvaka, nakon što mu je izmaklo pobjedničko postolje. Iflland je 2017. u Mostaru zamalo ispustila krunu prvakinje, nakon što je na treningu doživjela povredu koja ju je onemogućila da nastupi na takmičenju.

Aktuelni prvak i prvakinja, Hunt i Iffland, imat će težak posao u odbrani titula. Očekuje se titanska borba između Hunta i Constantina Popovica, Rumuna kojeg pamtimo po “savršenom skoku” i pet čistih desetki od sudija u Mostaru 2019. Takođe 2019., mlada Britanka Jessica Macaulay je u svojoj prvoj punoj sezoni došla do naslova viceprvakinje i teško da će njene ambicije tu stati. Iz kalkulacija za sami vrh tabele nikada ne treba izostaviti trećeplasiranu pretprošle godine, Kanađanku Lysanne Richard.

Pored toga, došlo je do svojevrsne smjene generacija, i u prvenstvu se pojavilo dosta mladih skakača i skakačica koji izvode sve kompleksnije skokove i sve glasnije ističu svoje kandidature za tron.

Ljubitelji skokova u vodu mogu očekivati još uzbuđenja i drame kada Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 28. augusta ponovo dođe u Mostar. U međuvremenu, pogledajte video i uživajte u najavi djelića onoga što nas očekuje.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!