Reakcija studenata: “Sjećamo se da ste kao profesor tokom predavanja otvoreno pitali studentice koje su im omiljene poze”

Reakcija studenata psihologije Univerziteta u Tuzli na objavu Džanana Berberovića, bivšeg asistenta i docenta na Odsjeku Psihologija pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.


studenti psihologije protest untz 3 1

Nakon objavljenog članka “Studenti iz Tuzle protestuju zbog profesora: “Naklatio sam vam se na kosti, nećete nikad položiti” objavljena je i reakcija od strane Džanana Berberovića bivšeg asistenta i docenta na Odsjeku Psihologija pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Sada je na e-mail adresu portala STUDOMAT stigla i reakcija studenata psihologije Univerziteta u Tuzli. Reakciju studenata prenosimo u cjelosti i bez intervencija:

“Poštovani profesori, kolege i javnost,

Mi, studenti Univerziteta u Tuzli, želimo izraziti naše nezadovoljstvo u vezi s nedavnom izjavom profesora dr.sc. Džanana Berberovića. Ta izjava bila je usmjerena prema studentima koji su hrabro izrazili svoje stavove i nezadovoljstvo u vezi profesora dr. sci. Alije Selimovića s Filozofskog fakulteta. Ovaj slučaj izaziva duboku zabrinutost, jer se kosi s temeljnim etičkim i profesionalnim principima koje očekujemo od obrazovnih institucija.

Profesor Berberović se usudio stati u odbranu profesora dr.sc. Selimovića, što je njegovo pravo kao kolege i profesora. Međutim, način na koji je to učinio bio je daleko od prikladnog i profesionalnog. Njegovi komentari koji su uključivali vrijeđanje studenata nisu u skladu s etičkim normama i profesionalnim standardima koje bismo očekivali od nastavnika.

Kao studenti, želimo naglasiti da je naš konačni cilj unaprijediti kvalitetu obrazovanja i uspostaviti konstruktivan dijalog između studenata, profesora i uprave fakulteta. Ne zadovoljavamo se trenutačnim stanjem i smatramo da je nužno da svi zajedno radimo kako bismo unaprijedili naše akademsko iskustvo. Bili smo spremni za dijalog, no naišli smo na stijenu šutnje i neprofesionalnog ponašanja.

Napominjemo da ne dovodimo u pitanje stručnost profesora koji predaje metodološke i statističke predmete, ali snažno osuđujemo njegov odnos prema studentima.

Reakcija na protest studenata: “Profesori su primorani mijenjati kriterije, kada vide da su intelektualni kapaciteti studenata vrlo često čak ispod prosjeka”

Gospodine profesore dr.sc. Dženane Berberoviću, važno je napomenuti da se sjećamo vaše ranije uloge na Filozofskom fakultetu u Tuzli i neprimjerenih komentara koje ste uputili našim kolegama i kolegicama. To je dovelo do brojnih pritužbi na Vaše ponašanje tijekom nastave. Sjećamo ste da ste kao profesor tokom predavanja  otvoreno pitali studentice koje su im omiljene poze tokom se*sa i koliko često se se*saju te ste takvim pitanjima narušavali dostojanstvo i privatnost studenata. Sa razgovorom o seksualnosti nemamo problema, jer ipak je to značajan aspekt funkcionisanja ljudi te jedna od osnovnih ljudskih potreba, međutim kod Vas je ovaj vid komunikacije prelazio sve etičke granice. Dodatno, želimo obavijestiti javnost da je studentima nakon objavljene izjave profesora pružena podrška sa svih strana te je proslijeđen I anonimni video u kojem  glasno i jasno profesor Džanan poručuje studentima da od njih kao psihologa neće biti ništa de ta ih “nabija na ku*ac”. Isti video oslikava ponašanje Vas kao profesora i stavlja Vas u isti koš sa profesorom čije ponašanje opravdavate. Samim tim sve iskazano u Vašem saopštenju gubi na značaju.

Dodatno, ne možemo prihvatiti Vaš argument da se ponašanje profesora Alije, koje opravdavate, podvodi pod “drugačiji pristup” ili “komunikaciju na višem intelektualnom nivou”. Naročito zbog I samog načina komuniciranja kakvog ste Vi imali sa studentima, a koji smo prethodno spomenuli. Preporučili ste nam konsultacije dok je profesor Alija odbijao održavanje konsultacija i komunikaciju s studentima. A onda I kada ih je imao ograničavao je mogućnost postavljanja pitanja  i često prekidao komunikaciju pod različitim izgovorima.

Studenti iz Tuzle protestuju zbog profesora: “Naklatio sam vam se na kosti, nećete nikad položiti”

Sa druge strane, nisu prihvatljivi Vaši komentari koji kategoriziraju studente kao “nestabilne” ili “anksiozne djevojčice”. Profesori na Odsjeku psihologije trebaju biti primjeri svim drugim profesorima u načinu ophođenja prema studentima I u očuvanju mentalnog zdravlja.

Najvažnije je što ne možemo prihvatiti osuđivanje studenata zbog iskazivanja svojih “slabosti” umjesto “intelektualne jačine.” Psiholozi trebaju poticati studente da budu hrabri, izraze svoje potrebe, prava i osjećanja. Stvaranje sigurnog okruženja za komunikaciju ključno je za mentalno zdravlje studenata!

Nadamo se da će naš glas potaknuti konstruktivan dijalog i promicanje etičkih i profesionalnih principa na našem fakultetu. Kao studenti, obvezujemo se raditi na poboljšanju naše akademske izvrsnosti, ali također očekujemo fer, pošten i profesionalan odnos od strane profesora.

Ovo je važan trenutak za zajednicu Univerziteta u Tuzli, gdje etički i profesionalni standardi trebaju biti naš vodič za razvoj obrazovanja i stvaranje pozitivnog okruženja za studente.

Naglašavamo da nismo motivirani bilo kakvom skrivenom agendom osim poboljšanja kvalitete obrazovanja na našem fakultetu. Naš cilj je stvoriti okruženje u kojem svaki student ima jednaku priliku uspjeti, bez obzira na njihovu pozadinu ili osobna svojstva.

Istovremeno, apeliramo na sve nadležne i relevantne institucije da pažljivo prate situaciju na Filozofskom fakultetu i poduzmu potrebne korake kako bi osigurali poštovanje etičkih i profesionalnih standarda u obrazovanju.

Ovaj trenutak treba biti početak promjene prema boljoj budućnosti za sve studente na Univerzitetu u Tuzli. Vjerujemo da možemo zajedno raditi na stvaranju akademske zajednice koja promiče jednakost, poštovanje i profesionalnost, te osigurati da svi studenti imaju priliku ostvariti svoj puni potencijal.

Pozivamo I druge studente koji se nalaze u sličnim situacijama da nam se pridruže I da javno progovore o problemima sa kojima se susreću.

S poštovanjem,

Studenti psihologije Univerziteta u Tuzli”