Rad tokom studiranja: “Ne želim visiti roditeljima za vratom”

Sudeći prema dosadašnjim izjavama studenata, najveća prepreka za rad upravo su fakultetske obaveze.


woman laptop working student freelancer planning thinking concept
Foto: Envato

Neki studenti zbog akademskih obaveza ponekad ne stignu ‘disati’, a kamoli raditi. Iz tog su razloga često ostavljeni na milost i nemilost roditeljskog džeparca, koji, vjerujemo, nikada nije dovoljan. Kako bi muke i takvih studenata odjeknule, ekipa portala Srednja.hr odlučila je s njima porazgovarati.

Trčanje s fakulteta na radno mjesto ili pak zauzeti vikendi, studentima koji rade nisu stran pojam. To se, na prvi pogled, svakako doima naporno, no ako studiraju na takvom fakultetu koji to može dozvoliti, nerijetko biraju ‘prodati’ svoj rad i vrijeme u zamjenu za veći džeparac.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naravno, nije da studenti rade samo zbog novca. Ako uspiju pronaći posao u svojoj budućoj struci, on im može donijeti mnogo relevantnog iskustva, koje će im nakon završenog fakulteta, zasigurno mnogo značiti.

“Ispiti su apsolutno prioritet”

Ako, međutim, fakultetske obaveze iziskuju puno vremena, neki se studenti ipak odluče usredotočiti na učenje, a ne na dodatni rad. Na primjer, student Farmaceutsko-biohemijskog fakulteta u Zagrebu, Dominik, želi raditi, ali kako kaže, ta je želja zbog njegovog studija i obaveza stavljena u drugi plan.

U toku je zimski ispitni rok i ispiti su apsolutni prioritet, stoga ni ne razmišljam o poslu. Povlastica je svakako što ni ne moram, pa mi samostalno zarađivanje ‘nije pod must’. To ne znači da u meni za tim nema volje, samo nema potrebe i nije mi prioritet, govori nam Dominik.

Kada je riječ o budućnosti, Dominik bi htio raditi, no kako ističe, ne želi stalno ili dugotrajnije zaposlenje, jer smatra da bi mu to u velikoj mjeri skrenulo pozornost s fakulteta. Iako se Dominik u srednjoškolskim danima okušao u radu, s njegovim kolegom Filipom to nije slučaj.

Radno iskustvo važnije je od novca

U srednjoj školi nisam imao inspiracije za rad, a i nije mi bilo potrebno. Iako sam ponekad davao instrukcije djeci iz pojedinih predmeta, trenutno zbog fakultetskih obaveza ne stignem raditi. Kada bih i našao vremena za to, radije bih se htio posvetiti sebi, smatra Filip.

Istaknuo je, doduše, da bi u budućnosti svakako htio naći neki posao, ne za zaradu, jer, kako kaže, novci mu nikada nisu bili problem, već je više stvar o radnom iskustvu. Barbara, studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, također bi htjela raditi, ali trenutno to nikako ne može.

Ne mogu raditi zbog puno obaveza. Jednostavno nisam sigurna kako bih točno uskladila predavanja, silna učenja i svoje treninge, da mi još uz neki posao ostane malo slobodnog vremena za opustiti se i družiti s prijateljima, navodi Barbara.

“Htjela bi upotpuniti teoretsko znanje s praktičnim”

Sudeći prema dosadašnjim izjavama studenata, najveća prepreka za rad upravo su fakultetske obaveze. Preko ljeta se još stigne raditi, tvrdi Dora, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali tokom semestra uistinu je teško pronaći dovoljno fleksibilan posao.

Imam puno obaveza na fakultetu i teško je pronaći posao koji me neće ometati u učenju, pogotovo u ovo vrijeme ispitnih rokova. U budućnosti bi svakako htjela upotpuniti teoretsko znanje s praktičnim, pogotovo nakon što upišem diplomski, rekla je Dora.

Mislav s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ne radi jer se u potpunosti odlučio posvetiti fakultetu i obavezama koje on nosi. Kad se, kako kaže, navikne na tempo fakulteta, pokušat će si bolje organizirati vrijeme i pronaći neki posao preko Student servisa.

Ne želi ‘visiti’ roditeljima za vratom

Iako pune ruka posla oko ispita ima i njegova kolegica Ira, povremeno ipak uspije pronaći neki ‘poslić’ za vikend ili odraditi neku noćnu smjenu, no nikako ne bi mogla uskladiti akademske i kućne obaveze sa stalnim radnim odnosom.

Nakon što cijeli dan prosjedim u predavaonici ili, kao u zadnje vrijeme, pred ekranom, zbilja nemam energije biti produktivna. Trebaju mi novci i prestara sam da ‘visim’ roditeljima za vratom, pa se tu i tamo uspijem javiti na neki oglas za posao, ali puno manje nego što bih htjela, zaključila je Ira.