“Pulsus”: Časopis studenata Medicinskog fakulteta nakon 20 godina ponovo ugledao svjetlo dana

Od posljednjeg broja Časopisa studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli - "Pulsus" do danas je prošlo preko 20 godina. Zadnji broj je izašao davne 1992. godine.


casopis pulsus untz

Od posljednjeg broja Časopisa studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli – “Pulsus” do danas je prošlo preko 20 godina. Zadnji broj je izašao davne 1992. godine.

U međuvremenu se desilo mnogo toga: stasale su brojne generacije ljekara koji su se obavezali na Hipokratovu zakletvu, pojavili su se novi mediji, ali se želja za pisanom rječju održala i upravo takva prezentovana je u novom izdanju ovog časopisa.

– Ništa od ovoga nebi uspjeli da nije bilo onih koji su prepoznali vrijednost rada studentskog udruženja “Medicus” i velikog projekta ponovnog pokretanja časopisa “Pulsus”, te izražavamo zahvalnost svima njima, a pogotovo generalnom sponzoru Cryo save – Family plus, svjetskoj i evropskoj banci matičnih ćelija i generalnim zastupnicima za BiH, poručuju urednici časopisa “Pulsus”.

– Mnogo truda i odricanja je iza ovog velikog projekta, ali mi nismo odustajali. Željeli smo pružiti priliku kolegicama i kolegama da se okušaju u pisanju članaka, kako stručnih tako i naučnih, te vratiti našem Medicinskom fakultetu ono što zaslužuje, a to je upravo ovaj časopis. Željeli smo pokazati da se radom i trudom dolazi do uspjeha, kazao je Emir Bećirović, student medicine i predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” ujedno i pokretač i glavni urednik časopisa “Pulsus”.

Pokrenuti uspavane spisateljske snage, ponuditi čitaocima aktuelne teme i balansirati sa vječitim nedostatkom finansijske podrše nije bila laka zadaća, priznale su potencijalne novinarske kolege u bijelim mantilima.

Osim atraktivnih tema za studentsku populaciju, sa posebnim akcentom na brucoše, svaki naredni broj časopisa sadržavaće temu broja, te rubrike “Gost-i broja” i “Odjel broja” uz mnoge zanimljive članke iz svijeta medicine, ali i neizostavni Kutak “Smijehom do zdravlja”.

– Cilj nam je poticati studente na dodatne aktivnosti uz primarne obaveze na fakultetu, a jedna od njih može biti i učešće u nastanku našeg časopisa koji besplatno poklanjamo svim studentima, kazala je Denisa Kulanić, jedna od urednica časopisa.

O svestranosti studenata tuzlanskog Medicinskog fakulteta i važnosti ponovnog pokretanja časopisa na promociji je govorio i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Farid Ljuca zaželjevši uredništvu i svim ljubiteljima pisane riječi još dosta brojeva “Pulsusa”.

Prisutnima se obratila i direktorica generalnog sponzora projekta, Sanja Todorović Vujičić, koja je poželjela mnogo uspjeha u daljnjem radu i djelovanju, te izrazila zahvalnost i zadovoljstvo što su baš oni bili sponzori prvog broja nakon toliko godina i bili u prilici pomoći studentima, budućim ljekarima.

(STUDOMAT.ba)