Pulski studenti mogu nastaviti studij na Univerzitetu u Zenici

Prije par mjeseci u javnosti je buknula vijest o nepriznatim diplomama i nelegalnom poslovanju Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici u Puli.


Foto: Nova TV
Foto: Nova TV

Prije par mjeseci u javnosti je buknula vijest o nepriznatim diplomama i nelegalnom poslovanju Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici u Puli.

Naime, zenički Zdravstveni fakultet je u saradnji sa Politehnikom i Europskim centrom za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD) realizovao svoj nastavni plan i program u Puli.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Hrvatska televizija NOVA je u sklopu emisije “Provjereno” istražila ovaj slučaj, te se došlo do saznanja da Fakultet nije imao dozvolu nadležnog ministarstva, te da diplome studentima neće biti priznate u Hrvatskoj, a da također ne mogu svoj studij nastaviti na nekom srodnom fakultetu u Hrvatskoj. Izvođenje nastave je započelo akademske 2011/2012. godine, a prekinuto je upravo zbog neposjedovanja licence.

Međutim, diplome Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici inače jesu priznate u Hrvatskoj, te postoji određen broj studenata koji su nakon završenog studija u Zenici uspješno nostrificirali diplomu u Hrvatskoj.

Stoga je Senat zeničkog Univerziteta donio odluku da se svim studentima koji su završili dvije godine ovog Fakulteta u Puli omogući nastavak studija u Zenici. Time je upis grupi od 70-tak studenata na treću godinu pomenutog studija omogućen u Zenici u tekućoj akademskoj godini.

Svim studentima iz Pule je ostavljena mogućnost da se pismeno izjasne da li žele nastaviti studije u Zenici, te će se nakon toga donijeti odluka u početku nastave i načinu njenog održavanja.

Treba napomenuti da je cijena ovog studija u Puli bila izuzetno visoka, a da su studenti uglavnom bili već zaposleni, te da su uz rad sticali diplomu.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Zenici – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(STUDOMAT.ba)