Prvi studentski propalestinski kamp u Španiji: Ovo su njihovi zahtjevi

Studenti koji protestuju na Univerzitetu u Valensiji pokreću mnoge aktivnosti kako bi predstavili Palestinu i genocid u Gazi.


studentski kamp
Foto: Al Jazeera

Angela Torres, studentica Univerziteta Valensija u Španiji, nije mogla obuzdati suze dok je govorila o patnjama stanovnika Pojasa Gaze, koje trpe u ratu koji se protiv njih vodi već osmi mjesec zaredom. Krivi sebe jer nije mnogo znala o palestinskom pitanju u prošlosti, ali danas je bliže saznanju istine o onome što se tamo dešava.

Obuzdavajući suze, Torres je za Al Jazeeru rekla kako nije mislila da će dočekati vrijeme u kojem će neki narod biti izložen genocidu.

 – Čuli smo za takve događaje u prošlosti, ali je čudno da im svjedočimo u ovom vijeku. Zbog toga smo primorani da organiziramo protestna okupljanja na univerzitetu kako bismo pokazali svoje neslaganje s tim. Više se bojim sadašnjosti nego budućnosti.

Torres svakodnevno dolazi na mjesto okupljanja, koje traje više od dvije sedmice, u dvorištu Filozofskog fakulteta. Kaže da se i ona i njene kolege osjećaju tjeskobno kako ulaze u ispitni rok, ali za im to nije važno.

 – U Gazi umiru ljudi, a to je važnije, kako kaže.

Trajni efekt

Studenti koji demonstriraju postavili su transparent na kapiju svoga fakulteta, ističući na njemu četiri zahtjeva koja se trebaju ispuniti. Kao i na drugim univerzitetima na kojima je pokrenut pokret podrške Palestini u Americi i Evropi, i ovdje studenti pozivaju:

  • Na prekidanje svih akademskih i finansijskih veza njihovog univerziteta sa izraelskim univerzitetima
  • Ono što je najvažnije za studente koji protestuju jeste njihov zahtjev da uprava univerziteta prekine veze sa određenim kompanijama, bankama i institucijama koje imaju čvrste veze sa Izraelom
  • Također, zahtijevaju da univerzitet jasno osudi tekući genocid kojem su izloženi stanovnici Pojasa Gaze
  • Traže uspostavljanje novih odnosa s palestinskom stranom, posebno sa univerzitetima u Gazi koji su uništeni, a čiji su studenti lišeni bavljenja akademskim aktivnostima.

Mark Copier, jedan od studenata koji prisustvuje protestnom okupljanju ovih dana, kaže da će studenti tražiti ispunjenje ovih zahtjeva i ako se zaustavi izraelska agresija na Gazu.

Oni ne vjeruju privremenim obećanjima ili općim sloganima u kojima se jasno ne očituje stav univerziteta, pa kaže:

 – Ono što zaista želimo jeste da postignemo trajne rezultate, a ne privremene ili formalne.

Copier insistira na ostanku u kampu i ne ide kući koja je udaljena manje od kilometra od univerziteta, osim da se istušira ili presvuče, prolazeći između šatora studenata koji protestuju u pokušaju da koordinira aktivnosti kampa i obezbijedi sve što je potrebno demonstrantima u šatorima kojih do danas ima više od 30.