Prvi serološki nalazi: Koliko je studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo zaraženo Q groznicom?

Veterinarski fakultet izrazio iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama.


veterinarski fakultet muzej
Foto: Jasmin Brutus

 – U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima, navedeno je u saopćenju ovog fakulteta.

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu objavio je da su jučer u poslijepodnevnim satima dobili prvu informaciju, odnosno kopije serološki pozitivnih nalaza ovaštene zdravstvene ustanove, kojima je potvrđena izloženost uzročniku Q groznice kod pet studenata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima, navedeno je, javlja Fena.

Ističu da se organizacija nastave i rada na Fakultetu u skladu sa zakonskim i principima struke odvija s imperativom maksimalne zaštite studenata i osoblja. Obaveznu terensku praksu veterinarskog studija, studenti tog, kao i većine veterinarskih fakulteta u svijetu, imaju organiziranu na farmama koje su pod nadzorom veterinarskog javnog sistema.

Također, prema programu studija terensku praksu pohađaju studenti starijih godina, koji su educirani tokom studija o rizicima i zaštiti sebe, okoline i javnosti od zaraznih bolesti.

Naglašeno je da je Veterinarski fakultet, s višedecenijskim iskustvom i odličnim rezultatima u zaštiti javnosti od zoonoza, preventivno poduzeo sve mjere ka zaštiti zdravlja studenta i nastavnika, prvenstveno djelimičnim obustavljanjem terenske prakse, te prema zakonskoj obavezi promptno uključio nadležna tijela koja su shodno tome reagirala.

– Veterinarski fakultet će u ovom, kao i u prošlim javnozdravstvenim krizama, pokazati najviši stepen društvene odgovornosti i o tome pravovremeno izvještavati javnost, saopćeno je.