Prva u historiji: Studentica Melisa na izboru za Miss takmičit će se bez šminke

Melisa je prva djevojka u 94 godine tog takmičenja koja neće nositi šminku.


melisa
Foto: Instagram

Studentica politologije, 20-godišnja Melisa Raouf, ušla je u finale izbora za Miss Engleske, ali i u historiju kao prva djevojka u 94 godine tog takmičenja koja neće nositi šminku.

Melisa iz Londona zasad je uspješna u svom naumu te je osvojila suce u polufinalnom dijelu izbora, a nakon toga je postala još sigurnija u svoju odluku da će u finalu odbaciti šminku, nastojeći ohrabriti druge žene da prihvate svoj prirodni izgled

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Melisa je bila iznenađena kada je izborila mjesto u finalu Miss Engleske, a Daily Mail prenosi da joj je cilj “eliminirati toksični narativ oko šminke i društvenih mreža”.

 – To mi je važno jer mi se čini da žene svih dobnih skupina nose šminku zato što osjećaju pritisak da moraju. Kad sam počela nositi šminku u mladosti, nisam se osjećala ugodno u svojoj koži. Mislila sam da ne ispunjavam standarde ljepote, rekla je.

Istaknula je da se odlučila na takmičenje bez šminke kako bi promovirala unutarnju ljepotu u vrijeme opsesije fizičkim izgledom na društvenim mrežama. Time je prekinula tradiciju staru čak 94 godine, a to je naišlo na val odobravanja prijatelja, ali i potpunih stranaca.

Melisa studira na londonskom King‘s Collegeu, a u finale izbora ušlo je 40 djevojaka. Završni korak takmičenja održat će se 17. oktobra u Coventryju.

 – Bilo je to prilično zastrašujuće iskustvo, ali bilo bi divno pobijediti na ovaj način. Ako je neko sretan u svojoj koži, ne bismo ga trebali tjerati da prekrije svoje lice. Naše mane čine nas ljudima kakvi jesmo i zbog njih je svatko jedinstven. Mislim da trebamo prihvatiti sitne nedostatke i nepravilnosti, istaknula je.

 – Ja se osjećam sigurno u svojoj koži, a sa šminkom sam skrivena. Ne bojim se pokazati ko sam. Želim pokazati ko je zaista Melisa. Brojne djevojke javile su mi se i rekle da su sigurnije u sebe nakon mog poteza, rekla je.