Propalestinsko pismo studenata izazvalo pometnju na Harvardu

Koalicija od 34 studentske organizacije Harvarda izjavila je da “izraelski režim u potpunosti smatra odgovornim za svo nasilje koje se odvija”.


harvard
Foto: Reuters

Ugledni bivši studenti Univerziteta Harvard osudili su u ponedjeljak propalestinsku izjavu studenata u kojoj se okrivljuje Izrael za nasilje koje je zahvatilo regiju i pozvali univerzitet da preduzme mjere protiv potpisnika.

Ekstremistički pokret Hamas, koji kontroliše palestinsku enklavu Gazu, napao je u subotu Izrael u najgorem proboju odbrane zemlje od 1973. godine. Izrael je odgovorio zračnim napadima na Gazu.

Stotine ljudi u Izraelu i Gazi je ubijeno.

Koalicija od 34 studentske organizacije Harvarda izjavila je da “izraelski režim u potpunosti smatra odgovornim za svo nasilje koje se odvija” nakon decenija okupacije, dodajući da je “režim aparthejda jedini krivac”.

Organizacije koje su potpisale pismo uključivale su muslimanske i palestinske grupe za podršku, kao i druge nazvane po različitim pozadinama, uključujući Harvardske Jevreje za oslobođenje (Harvard Jews for Liberation) i Afroameričku organizaciju otpora (African American Resistance Organization).

Objavljujemo dio pisma studenata Harvarda:

 – Današnji događaji se nisu odigrali u vakuumu. U posljednje dvije decenije, milioni Palestinaca u Gazi bili su prisiljeni živjeti u zatvoru na otvorenom. Izraelski zvaničnici obećavaju da će “otvoriti vrata pakla”, a masakri u Gazi su već počeli. Palestinci u Gazi nemaju skloništa za utočište i nemaju gdje pobjeći. U narednim danima Palestinci će biti primorani da podnesu sav teret izraelskog nasilja.

Jedini krivac je režim aparthejda. Izraelsko nasilje strukturira svaki aspekt palestinskog postojanja već 75 godina. Od sistematiziranog zauzimanja zemlje do rutinskih zračnih napada, proizvoljnih pritvora do vojnih kontrolnih punktova i prisilnog razdvajanja porodica do ciljanih ubistava, Palestinci su bili prisiljeni živjeti u stanju smrti, sporo i iznenadne.

Danas, palestinsko iskušenje ulazi na neistraženu teritoriju. Naredni dani će zahtijevati čvrst stav protiv kolonijalne odmazde. Pozivamo zajednicu Harvarda da preduzme akciju kako bi zaustavila uništavanje Palestinaca koje je u toku.

Reuters nije mogao provjeriti koliko je studenata podržalo pismo.

Predsjednica Harvarda Claudine Gay i više rukovodstvo, uključujući 15 dekana, objavili su u ponedjeljak izjavu u kojoj su rekli da su “slomljenog srca zbog smrti i razaranja izazvanog napadom Hamasa koji je ciljao građane u Izraelu ovog vikenda”.

Ali u izjavi je izbjegnuto direktno spominjanje studentskog pisma ili reakcije na njega.

Harvard je najutjecajniji univerzitet u američkoj politici, koji je proizveo osam bivših predsjednika i četiri od devet sadašnjih sudija Vrhovnog suda.

Predsjednik Harvarda Lawrence Summers, bivši ministar finansija SAD-a pod demokratskim predsjednikom Billom Clintonom i bivši predsjednik univerziteta, bio je jedan od nekoliko diplomaca Harvarda koji su kritizirali sadašnje vodstvo Harvarda jer nije odgovorilo.

 – Ćutanje rukovodstva Harvarda… omogućilo je Harvardu da izgleda u najboljem slučaju neutralan prema aktima terora protiv jevrejske države Izrael, napisao je Summers na platformi društvenih medija X.

Kako navodi Reuters, dok su univerziteti tradicionalno bili bastion slobode govora i radikalnih ideja, pismo studenata pogodilo je politički establišment.

Elise Stefanik, republikanska američka predstavnica iz New Yorka i diplomac Harvarda, nazvala je izjavu “odvratnom i gnusnom” zbog opravdavanja “pokolja nevinih žena i djece“.