Progutali ste žvakaču gumu? Student medicine objasnio šta radi tijelu

Jedan student medicine otkrio je napokon istinu o tome gdje nestaje žvakača guma nakon što ju progutate i može li to naštetiti vašem organizmu.


pop art woman portrait wearing purple wig blow a blue bubble

Kanađanin Justin zabavio je pratitelje na društvenoj mreži ‘otkrićem’ o tome da gutanje žvakaće gume nije opasno, odnosno da se ona kreće kroz probavni sistem i izlazi nakon nekoliko sati.

Advertisements

Mladi Kanađanin Justin (23) koji na TikToku objavljuje kao @justinmedschool objasnio je da, bez obzira na to što mnogi vjeruju da žvakača guma koju progutate godinama ostaje u organizmu i može mu trajno naštetiti, to jednostavno nije istina.

@justinmedschool

I grew up thinking all that haha #gum #learnontiktok #mythbusters #fyp #medstudent #favoritememories

♬ original sound – Dr Rhona Eskander

 – Odrastao sam u uvjerenju da žvaka ostaje u želucu sedam godina i može začepiti crijeva, no to općenito nije štetno. Žvaka se kreće kroz probavni sistem i izlučuje netaknuta, kaže student.

Advertisements

Hiljade ljudi koji su gledali video koji je objavio bili su impresionirani time što je objavio. Mnogi kažu da su tek sad osvijestili da su cijeli život ‘živjeli u laži’.

I informacije objavljene na Healthlineu idu u tom pravcu:

 – Istraživanja su pokazala da tijelo ne može probaviti žvakaću gumu, već ona prođe kroz njega i izbaci se u stolici otprilike za 40 sati. Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi ona doista mogla začepiti crijeva, prenosi Daily Mail.