Profesor sa Građevinskog fakulteta: “Sada bi profesor oborio studenta da armira zgradu kao 70-ih godina”

"Po današnjim propisima profesori bi oborili studente da tako armiraju zgradu, jer to više ne ide tako."


profesor mustafa hrasnica
Foto: Screenshot N1

Mustafa Hrasnica, profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, objasnio je šta je potrebno da bi građevina izdržala zemljotres.

Hrasnica je za N1 kazao da se često u prizemlju zgrada stvara otvoreni prostor, zbog čega se prilikom jačeg zemljotresa zgrada jednostavno uruši.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ukoliko su reducirani vertikalni nosivi elementi koji nose standardno, svakodnevno opterećenje gravitaciono, ali kada dođu ta jaka ubrzanja horizontalna onda to oni više ne mogu da preuzmu i tako djeluje da je zgrada sjela na svoju mekanu etažu, rekao je Hrasnica.

Napomenuo je i da postoje pravila i procedure koje se moraju poštovati.

 – Ne morate imati ekstra kvalitetnu marku betona. Vi morate imati dobru konstruktivnu koncepciju. Investitor i projektant da posluša konstruktera da ne pravi to što ne treba, naglasio je Hrasnica.

Kada je riječ o zgradama izgrađenim prije rata, Hrasnica kaže da takvi propisi više danas ne vrijede, te ukazuje da bi se baš kao u Petrinji i u Zagrebu na asutrougarskim zgradama u Sarajevu desila oštećenja.

 – Zgrade koje su napravljene u socijalističko vrijeme izgradnje, 70-ih godina, imale su koncpeciju sa armiranim betonom koja se danas ne upotrebljava. Po današnjim propisima profesori bi oborili studente da tako armiraju zgradu, jer to više ne ide tako. Takve zgrade su izdržale potres u Hrvatskoj, istakao je Hrasnica.

Potresi poput ovog u Turskoj, zaključio je, svakako su u domenu višestoljetnih tragedija koji se ne mogu predvidjeti.