Profesor sa fakulteta u Tuzli: “Koliko vas je došlo na ispit, k'o da se dijeli humanitarna pomoć”

Studentica smatra da se neke od neprimjerenih i apsurdnih situacija ne prijavljuju zbog straha od odmazde.


med f

Medicinski fakultet u Tuzli je jedan od najpoznatijih fakulteta na ovom univerzitetu, a svakako i jedan od najatraktivnijih za studente.

Veliki interes za ovaj studij vidi se u broju prijavljenih maturanata koji pristupe prijemnom ispitu u zadnjih par godina kao i u ukupnom broju studenata koji studiraju na ovom fakultetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

No, situacija na “prestižnom” fakultetu, prema mišljenju pojedinih studenata, nije tako bajna. Vrlo brzo, nakon položenog prijemnog, početna euforija izblijedi, a susretnete se licem u lice sa brojnim problemima i apsurdima.

Studentica koja je željela ostati anonimna za portal STUDOMAT.ba poslala je svoj “kritički osvrt” na studij medicine u Tuzli.

Studiranje u vrijeme pandemije

 – Početak pandemije koronavirusa bio je veliko iskušenje te je mnogim fakultetima trebalo vremena da se snađu i urede način održavanja nastave i vježbi za studente. Kad je u pitanju medicina u Tuzli, većina predavanja i vježbi na početku pandemije nisu održani niti su ikada nadoknađeni, navela je studentica.

Posebno su, kaže studentica, “oštećeni” studenti starijih studijskih godina koji su izgubili skoro cijeli semestar praktičnih vježbi na klinici, a iste su slušali online što je, prema mišljenju ove studentice, potpuno neprihvatljivo za buduće ljekare.

Kliničke vježbe za studente

Kada pomislimo na praktični dio nastave za budućeg ljekara, mnogi ljudi zamišljaju studente koji pregledaju pacijente, raspravljaju o dijagnozama, dijagnostičkim procedurama i terapijskim mogućnostima za pacijenta. Čast izuzecima, ali prema navođenju studentice na većini predmeta to ne izgleda tako.

Studentica je svoje iskustvo na vježbama iz hirurgije opisala ovako:

 – Otišla sam na kliniku kao predstavnik grupe studenata,  tražila doktora koji je asistent na tom predmetu i nisam ga našla jer je izašao iz dežure. Uzela sam broj telefona, predstavila se kao predstavnik grupe kojoj dotični treba držati vježbe uz pitanje o terminu održavanja istih, ali odgovor nisam dobila. Mjesec dana je prošao dok smo stupili u kontakt sa ljekarom koji nam treba držati praktičnu nastavu. Kad smo konačno stigli na vježbe shvatili smo da su ljekari apsolutno nezainteresovani da vas bilo šta nauče ili da vam pokaže, tako da praktično stojite sa strane, gledate i osjećate se kao da smetate. Možete i ne doći na praktične vježbe, neće niko ni primijetiti da vas nema.

I na drugim predmetima bilo je sličnih iskustava.

 – Da ne pričamo o tome da neke asistente morate moliti da vam održe vježbe, zvati, pisati, dosađivati im, a za taj posao su plaćeni. Na primjer, na vježbama iz infektologije najviše vremena smo provodili na hodniku klinike, čekajući asistenticu da se pojavi i ako je raspoložena da nam pokaže par slučajeva pacijenata.

Termini ispita

 – Na Medicinskom fakultetu u Tuzli je sasvim normalno da vam neko danas napiše obavijest: “Sutra u 8h je ispit.“ Dakle, ispit možete očekivati bilo kad. Ako ste slučajno iz nekog drugog udaljenog dijela Bosne i Hercegovine, nikoga ne zanima što nemate prijevoz i mogućnost da se u roku od 24 sata nacrtate na fakultetu i pristupite ispitu. Također, ništa neobično je da imate ispit subotom ili nedjeljom kada je neki ljekar dežurni, pa mu odgovara taj termin, kaže studentica.

Polaganje ispita

 – Kada imate usmeni ispit, kriteriji su mnogo različiti. Na svakom predmetu postoji veliki broj ispitivača i nije neobično da svaki od njih pita po nekoj svojoj literaturi. Tako da literatura koju spremate za ispit zavisi od ispitivača kojeg dobijete, rekla je studentica.

Neprimjereni komentari

 – Na ovom fakultetu je “normalno” da vam profesor prije ispita ukoliko vidi da vas je mnogo pristupilo istom, kaže: „Šta ste ovo došli u ovolikom broju, k'o da se dijeli humanitarna pomoć.“

Studentica smatra da se neke od neprimjerenih i apsurdnih situacija ne prijavljuju zbog straha od odmazde. Istakla je da postoje i kvalitetni profesori i asistenti, ali da pojedini kvare ugled ovog fakulteta te da se moraju vršiti češće kontrole održavanja nastave i ocjene njenog kvaliteta u vidu anonimnog anketiranja studenata.

Pišite nam i vi u inbox neke neprimjerene ili apsurdne situacije sa vašeg fakulteta.