Profesor iz Beograda nije samo uznemiravao studentice već i studente

Uznemiravanje od strane profesora iz Beograda trpili su i muškarci.


arhitektonski fakultet
Foto: Kurir.rs

Već nekoliko dana traje agonija gdje se ispovijedaju studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koji svjedoče o jezivim detaljima seksualnog uznemiravanja jednog profesora.

Naime, ovaj put studenti su predavača, osim za seksualno uznemiravanje djevojaka optužili i za prijetnje jednom kolegi da će mu razbiti glavu o vrata.

Skandal danima trese Arhitektonski fakultet u Beogradu zbog anonimnih svjedočenja studenata, koji na Instagram nalogu anketa_arh.bg pišu o seksualnom uznemiravanju od najmanje četvorice predavača (imena poznata redakciji Kurira).

Zbog toga je, kako je dekan Vladimir Lojanica rekao, da donijeta odluka da profesor koji je najviše optuživan bude isključen iz svih predispitnih i ispitnih obaveza, takva je da će umjesto njega obavljati komisija.

Taj potez rukovodstva nije umirio gnijevne studente. Oni su nastavili da objavljuju svoje ispovijesti.

Uslijedio šamar

– Što se tiče neprimjerenih izjava, fazona, toga je bilo svako malo, ali valjda kako smo djeca još uvijek to ne registrujemo kao nešto što treba prijaviti. Kažeš “Bože me sačuvaj” u sebi, “Kakva budala” i čekaš kraj vježbi. Nakon što dočekah jednom prilikom kraj vježbi, svi su krenuli da izlaze. Uputila sam se ka čuvenom ne bih li ga pitala oko predaje kolokvijuma. Neću biti tu, imam operaciju, da li mogu ranije ili kasnije da predam. Prije nego što sam rekla išta više sem “Izvinite”, uslijedio je šamar.

 – Da se razumijemo, nije tu bila odvaljena vilica, ali me nije baš ni pomazio. Zbunjena skroz, skamenila sam se, nisam znala kako da odreagujem. On se nasmijao i rekao: “Kaži šta treba?” Ja, jel da, kao tek došla na fakultet, nisam ništa rekla, nisam znala šta da kažem, samo sam postavila svoje pitanje, dobila odgovor i izašla iz sale u šoku, napisala je jedna studentica.

Druga studentica je kazala da je prisustvovala situaciji.

– Prisustvovala sam situaciji u kojoj je profesor, tadašnji docent, s leđa prišao koleginici koja je nosila mrežaste čarape i zavukao joj prste ispod njih. Također, čula sam da je istu stvar uradio drugoj osobi kada su joj bile farmerke pocepane na butinama. Poznajem osobu kojoj je slao poruke neprimjerenog sadržaja na Instagramu. Kada sam pohađala nastavu u toj sali, osjećala sam kao da je potrebno da na vježbama držim gard i ne ponašam se opušteno kako ne bih dala povoda profesoru da to iskoristi na bilo koji način, kako on to i umije. Uprkos tome, doživjela sam odmjeravanje od glave do pete nekoliko puta, kazala je ova studentica.

Izvesti je u kino

U jednom svjedočenju na Instagramu studentkinja je napisala:

– Jednom prilikom sam svjedočila kako je jednoj djevojci rekao nešto kao da bi je izveo u neki kino, mislim da je u pitanju bila “Zvijezda” (zapravo “Partizan”, prim. aut), jer je to jedino kino u kom su se prikazivali por**ći. Zna se, po fakultetu kola priča da im je kabinet takozvani je***nik. Mislim da to govori dosta o situacijama, ističe.

Sudeći prema tvrdnjama studenata, jedan od tih predavača na Arhitektonskom nije se neprimjereno ophodio samo prema djevojkama nego i prema muškarcima.

– Pored svih ovih priča o neprimjerenom ponašanju prema djevojkama, postoji i druga strana o njegovom ponašanju prema muškarcima. Ne tako vulgarnom, ali veoma destruktivnom. Jedan od primjera je kada sam na prvoj godini čekao red za konsultacije kod njega. On je tu prolazio, prišao je kolegi koji je bio naslonjen na ivicu štoka vrata, uhvatio ga za glavu i rekao: “Kako bi ti se glava rascvjetala kad bih je lupio o ovu ivicu.”

Nisu ovo prve žrtve na fakultetima

Nakon što je anonimno istraživanje Viktimološkog društva iz 2021. otkrilo alarmantne podatke da je čak svaki peti student ili studentkinja u Srbiji nekada bio izložen seksualnom nasilju na fakultetu, Kurir je pokrenuo serijal tekstova “Mračne tajne s naših fakulteta” koji je posvetio ovoj problematici. U okviru serijala pisali su o seksualnom uznemiravanju na Pravnom fakultetu u Beogradu, Fakultetu političkih nauka i Medicinskom. Za njihov list su tada govorile studentkinje koje su bile primoravane da simuliraju or**ni odnos na banani, neke su odvođene u štek stanove za odnos da “zarade” ocjenu, a jedna je čak i abortirala profesorovo dijete i napustila fakultet.

Podsjetimo, i Fakultet dramskih umjetnosti je pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih, o čemu je Kurir tada također pisao.

Kako Kurir saznaje, studenti arhitekture su bijesni zbog, kako kažu, sramne reakcije fakulteta i izjava da zaposleni u ovoj ustanovi nisu znali šta se dešava na fakultetu, te i da su saznali tek 4. juna preko društvenih mreža.

– Kako ih nije sramota, većina zaposlenih je znala za te priče! Nekoliko studentkinja je već pokušalo da prijavi profesora, ali su neslavno završile, pa je to upravo razlog zašto je ovako isplivalo u javnost, kaže za Kurir jedna studentkinja.

Prvo istraživanje u Novom Sadu

Prvo istraživanje na temu seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja među studentima i zaposlenima sprovedeno je na Filozofskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Prema dobijenim podacima, 30 posto studenata imalo je iskustvo jednog oblika uznemiravanja i ucjenjivanja, dok je tome bilo izloženo oko 10 posto zaposlenih u ovim ustanovama. Projekat “Bezbjednost i povjerenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja među studentima i zaposlenima” sproveden je ove godine. Učestvovalo je oko 1.150 studenata i 220 zaposlenih.

– Ispitivali smo šest oblika uznemiravanja: verbalno, gdje spadaju opaske, prijedlozi, seksualne aluzije. Onda neverbalno, koje se ogleda u pogledima, pokretima, simuliranju radnji. Tu je zatim fizičko uznemiravanje: neprimjereni dodiri, uspostavljanje neželjenog fizičkog kontakta, zatim seksualno ucjenjivanje, uznemiravanje preko infomacionih tehnologija, i posljednji oblik proganjanje, rekla je za Juronjuz učesnica na projektu Bojana Bodroža s Filozofskog fakulteta.

Novinari Kurira pokušali su jučer stupiti u kontakt s profesorom koji je u objavama najviše optuživan za seksualno uznemiravanje, ali on nije odgovorio ni na svoj zvanični mail na fakultetu, ni na telefonske pozive na brojeve koji su njima bili dostupni, piše Kurir.rs.