Profesor iz Afganistana o obrazovanju žena: Muškarci moraju ustati za žene

Profesor kaže da otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji, ne može razumjeti njihov fokus na ograničavanje žena.


profesor
Foto: BBC

Profesor Ismail Mashal, koji vodi privatni univerzitet u Kabulu, rekao je da mu je dosta ograničenja s kojima se žene suočavaju u Afganistanu.

 – Čak i ako im je zabranjen ulaz, trebale bi to raditi svakodnevno. To je najmanje što mogu učiniti da dokažu da su muškarci. Ovo nisu emocije, ovo je bol. Muškarci moraju ustati i braniti prava afganistanskih žena i djevojaka, kazao je kroz suze Mashal novinaru BBC-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U decembru je talibanska vlada objavila da studenticama na univerzitete više neće biti dopušten povratak – do daljnjega.

Rekli su da to čine kako bi im omogućili stvaranje islamskog okruženja za učenje usklađenog s praksama šerijatskog prava, uključujući izmjene nastavnog plana i programa.

Nedugo nakon što je zabrana objavljena, profesor Mashal postao je viralan na društvenim mrežama nakon što je pocijepao svoje akademske dosijee uživo na televiziji, rekavši da nema smisla stjecati obrazovanje u današnjem Afganistanu.

 – Jedina moć koju imam je moje pero, čak i da me ubiju, čak i da me raskomadaju, ja sada neću šutjeti, kazao je Mashal.

– Znam da je ovo što radim rizično. Svako jutro se opraštam od svoje majke i supruge i kažem im da se možda neću vratiti. Ali spreman sam i voljan žrtvovati svoj život za 20 miliona afganistanskih žena i djevojaka i za budućnost moje dvoje djece, poručio je Mashal.

Na univerzitetu profesora Mashala studiralo je 450 studentica koje su slušale novinarstvo, inženjerstvo, ekonomiju i informatiku. Talibanski ministar obrazovanja kaže da se ove nauke ne bi ni trebale ženama jer su protiv islama i afganistanske kulture.

Profesor Mashal kaže da je mogao zadržati svoju instituciju otvorenom samo za muške studente, ali umjesto toga odlučio ju je potpuno zatvoriti.

 – Školovanje je ponuđeno svima ili nikome. Onog dana kada sam zatvorio vrata svoje ustanove jako me je boljelo. Ti ljudi se igraju s budućnošću naših djevojaka. Zovu me moji studenti i pitaju me kada mislim da će se moći vratiti. Nemam odgovore za njih. Nemam odgovore za svoju 12-godišnju kćer koja sljedeće godine neće moći ići u srednju školu. I dalje me pita kakav je zločin počinila, požalio se Mashal.

Otkako je izašao na TV-u, dobio je mnogo prijetnji. Uprkos tome, Mashal se gotovo svakodnevno pojavljuje u lokalnim medijima.

Nada se da će njegovo zagovaranje dovesti do nacionalne kampanje. Ali u ovom duboko konzervativnom društvu, kolika je vjerovatnoća da će mu se drugi muškarci pridružiti?

Čak i unutar talibanske vlade postoje oni koji se protive zabrani obrazovanja djevojčica, ali većina njih nije izašla u javnost Kao odgovor na dekrete, afganistanske žene diljem zemlje nastavile su izlaziti na ulice tražeći svoja prava.

Dok su demonstracije uglavnom predvodile afganistanske žene, studenti i profesori su tokom proteklih nekoliko sedmica također počeli riskirati svoje živote progovarajući, odbijajući polagati završne ispite ili dajući ostavke na svoja radna mjesta.

Profesor Mashal kaže da otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji, ne može razumjeti njihov fokus na ograničavanje žena.

 – Ostavite te jadne žene na miru. Dosta je. Postoje puno veći problemi koje treba riješiti. U ovoj zemlji nema reda i zakona, kao da ste u džungli, kazao je Mashal,

Bivši novinar (37) kaže da je u redovnom kontaktu sa svojim studenticama koje su slomljene zbog ovih odluka i brine se za njihovo mentalno zdravlje.

Jedna od njegovih studentica, Shabnam, koja je studirala ekonomiju, diplomu za koju talibani kažu da je neprikladna za žene, kaže da nikada neće zaboraviti dan kada su naoružani talibanski vojnici stigli u njihovu školu i rekli im da je to zadnji dan kada mogu pohađati nastavu .

 – Bili smo tako uplašeni i napustili smo svoje učionice teška srca ne znajući kada ćemo se i hoćemo li se ikada vratiti. Od tada ne mogu normalno spavati. Imam tri sestre i mnogo rođakinja i sve su u istoj situaciji. Osjećamo da smo zarobljene u kavezu ili zatvoru. Afganistan nije zemlja za žene, reklaa je Shabnam.

Još jedna studentica, Shabana, koja je bila u prvom semestru novinarstva (još jedna diploma koju talibani ne odobravaju) kaže da se uči nositi se s transformacijom koju je posljednjih godinu i po talibani donijeli u živote žena i djevojaka.

 – Srce mi je slomljeno. Nadala sam se da ću jednog dana biti čitač vijesti, dobar reporter, ali čini mi se da je tom snu kraj. Dokle god sam u ovoj zemlji, mislim da se nećemo vratiti u naš univerzitet. Promijenili smo način odijevanja. Učionice su bile odvojene. Radili smo tačno ono što nam je rečeno. Ali to još uvijek nije bilo dovoljno. Bojali smo se da će nam to učiniti i učinili su, opisala je Shabana situaciju.

 – Sada se sve čini nevjerovatno turobno za mene i moju sestru. Zaglavljeni smo kod kuće, noć se pretvara u dan i sve je mračno i turobno, rekla je ova studentica.

Unatoč Shabaninoj boli, pohvalila je prof. Mashala što je zauzeo stav.

 – Ovo je vrlo usamljeno vrijeme za žene i djevojke moje zemlje. Nema puno muškaraca koji su progovorili. Brinemo se za njegovu sigurnost, ali smo također jako zahvalni na njegovoj podršci.