Pročitajte Omarovu životnu priču: Od Afganistana i pilotskog sna do izbjegličke sobe u Blažuju

Omar govori 12 jezika, a kaže da mu je potrebno oko šest mjeseci da nauči jedan jezik. Pročitajte njegovu priču.


b 210918012
Foto: DRC

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) objavilo je priču o migrantu Omaru, stanovniku prihvatnog centra u Blažuju pored Sarajeva. Kako navode, Omar je u Afganistanu odrastao u zdravoj i sretnoj porodici, maštajući o tome da će jednog dana postati pilot. Prijavio se na konkurs i od gotovo 8.000 kandidata, nakon testiranja, bio je na drugom mjestu po broju osvojenih bodova, prenosi Klix.

Snovi o boljem životu u Škotskoj

Nakon toga, od njegove su porodice tražili 18.000 dolara da Omara uvrste na zvanični spisak uspješnih kandidata i pošalju ga u Ameriku na studij ili će na njegovo mjesto staviti nekog manje uspješnog.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Omarova porodica nije imala taj novac, nije bilo ni naznaka da će mu država pomoći, tako da je on, nakon razočarenja zbog nedostatka mogućnosti, odlučio slijediti svoje snove za boljim životom u Škotskoj. Iza sebe je ostavio majku i sestru.

Prije šest godina, krenuo sam na put. Nekoliko sam godina proveo u Turskoj, gdje sam i radio u školi, kao nastavnik, u dijelu u kojem mahom žive Kurdi. Čak sam pokušao završiti i master, ali zbog izbjegličkog statusa nisam mogao. Krenuo sam dalje ka Grčkoj gdje sam proveo dvije godine. U toj zemlji nisam nikad uspio riješiti svoj izbjeglički status, jer prilikom ulaska na grčku teritoriju nisam znao da je s pravnog aspekta za to potrebno preći kopnenu granicu, a ne kao što sam ja uradio preko mora, kazao je Omar.

Hospitaliziran zbog jakog kašlja i krvi

U Grčkoj je bio hospitaliziran zbog jakog kašlja i krvi koju je izbacivao iz pluća, međutim, ljekari su mu rekli da je to od upale pluća i iritacije te da se ne treba brinuti, da će biti dobro za nekoliko dana. Nakon nešto više od mjesec u bolnici, Omar je odlučio nastaviti svoj put ka zemljama Evropske unije preko Albanije, Makedonije, Srbije, pa sve do Bosne i Hercegovine gdje trenutno boravi u privremenom prihvatnom centru Blažuj.

Odmah po dolasku u centar, Omar je prošao redovni medicinski skrining u ambulanti koju je formiralo Dansko vijeće za izbjeglice, a u kojoj ordiniraju ljekari i medicinsko osoblje iz javnih zdravstvenih ustanova.

Omar ih je upoznao sa zdravstvenim tegobama koje je imao u Grčkoj. Sugerirano mu je da prođe detaljne medicinske pretrage kako bi se otklonile sumnje na najteža plućna oboljenja – tuberkulozu i karcinom za koji ima predispozicije budući da mu je otac umro od karcinoma pluća.

Ljubav promijenila planove

Omar je pristao, a Dansko vijeće za izbjeglice omogućilo mu je da ode na ljekarske preglede u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

Sretan sam što sam u prilici da se detaljno pregledam i da napokon saznam šta mi je. I u bolnici i u Blažuju, ljudi su preljubazni, pošteni, paze me i dosta mi pomažu. Ostat ću u BiH dok ne dobijem finalnu dijagnozu, koja će uz Božiju pomoć biti dobra za mene, naglašava Omar dodavši da je u Grčkoj upoznao djevojku s kojom se zaručio.

Ljubav je promijenila Omarovu želju da se skrasi u Škotskoj, tako da sad razmišlja o životu u Njemačkoj sa svojom budućom suprugom koja je s porodicom uspjela doću u tu zemlju.

Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti, vjenčati, nakon čega planiram dovesti majku i sestru da žive s nama, zaključio je Omar koji je počeo intenzivno učiti njemački jezik.

Inače, kako navode iz DRC-a, Omar govori 12 jezika, a kaže da mu je potrebno oko šest mjeseci da nauči jedan jezik.