Prilika za studente iz BiH: Prijavite se na trening iz izgradnje mira

Trening će biti održan planini Vlašić gdje će za sve učesnike biti osiguran smještaj.


group young students front school building

Ako si studentica ili student, dolaziš iz Bosne i Hercegovine, kritična/an si prema društvu i načinu na koji utiče na tvoj život i budućnost. Svjestan/a si slabih tačaka sistema u kojem živiš, osjetiš da prošlost još uvijek debelo utiče na tvoj život i čini ti se da se nalaziš u začaranom krugu kojim upravljaju drugi. Želiš da mijenjaš i sebe i društvo u kom živiš, a nisi siguran/a na koji način, i kakva ti je podrška za to potrebna, ovo je prilika za tebe.

Prijavi se na trening iz izgradnje mira za studente.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako izgleda trening iz izgradnje mira?

Na treningu se aktivno bavimo složenim temama i stoga očekujemo intenzivnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, međusobnu kritiku, ali i spremnost na samokritiku, dijalog s neistomišljenicima i preispitivanje vlastitih uvida i stavova. Ovo je intenzivan sedmodnevni program koji zahtijeva visok stepen motivacije i spremnost da se aktivno sudjeluje u procesu rada.

Trening nije koncipiran kroz klasična predavanja i slušanje samo jednog predavača ili predavačice. Na ovoj vrsti treninga se uči kroz razmjenu i komunikaciju, ne postoje tačni i netačni odgovori, ali se zahtjeva visoka razina aktivnosti, komunikacije i razmjene te spremnost na slušanje i razgovaranje.

Za sve studente i studentice iz Bosne i Hercegovine (uključujući i studente iz BiH koji studiraju van BiH, te one koji su tek ove godine upisali fakultet) ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje. Razmjena mišljenja i samorefleksija se dešavaju na zajedničkom susretu i radu na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog društva.

Trening se bavi temama kao što su: suočavanje sa prošlošću, međuetničko nasilje, izgradnja mira, pomirenje, nacionalni identiteti, nenasilni aktivizam, razumijevanje sukoba i nenasilna transformacija sukoba…

Trenerski tim je sastavljen od pet trenerica i trenera koji se bave mirovnim aktivizmom, i zaduženi su za pripremu i vođenje radionica.

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika?

Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete svih sedam dana intenzivnog i zahtjevnog rada, savjetujemo vam da se ne prijavljujete ovog puta.

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta je trening i kako izgleda rad, te da procijenite svoje mogućnosti i motivaciju za sudjelovanje.

Rok za popunjavanje upitnika kojim se prijavljujete na ovaj trening je 29.6.2023. u 23:59h.

Tehničke i logističke informacije

Trening će biti održan u na planini Vlašić gdje će za sve učesnike/ce biti osiguran smještaj u dvokrevetnim sobama, s osiguranim doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno.

Troškove smještaja, hrane, cjelokupnog puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

Više informacija pročitajte ovdje.