Prilika za obrazovanje: Do 2027. godine nedostajat će više od 8 hiljada radnika u turizmu

Prema istraživanju koje je provedeno u okviru Projekta USAID turizam do 2027. godine će u Bosni i Hercegovini nedostajati više od osam i po hiljada turističkih radnika, a više od hiljadu visokoobrazovanih.


Tuzla
Foto: Google

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli danas je bio domaćin okruglog stola naziva „Obrazovanje i turizam“, na kojemu je okupio profesore, studente, turističke djelatnike i predstavnike vlasti iz Tuzlanskog kantona. Ovo je prvi događaj koji Fakultet organizuje o ovoj oblasti nakon što je ispratio dvije generacije diplomanata školovanih za menadžment u turizmu. Važan dio diskusije bila je strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona koju je za ovo područje pripremio Ekonomski fakultet.

Strategija za razvoj turizma u TK napisana za period od 5 godina

Nacrt strategije za razvoj turizma Tuzlanskog kantona je gotov i do kraja godine trebao bi se naći pred kantonalnom Vladom i Skupštinomm, kažu na Ekonomskom fakultetu kojemu je povjerena izrada ovog dokumenta za period od narednih 5 godina, piše RTVTK.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ukupno je kreirano 5 ciljeva i 9 mjera, a među tim mjerama su i ljudski potencijali. Ljudski potencijali su neophodni za razvoj turizma i oni su sastavni dio svake privredne grane pa i ove, kazao je za RTVTK prof.dr. Bahrija Umihanić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli čiji je tim radio na tekstu strategije.

Ekonomski fakultet od 2018. godine obrazuje kadrove na studijskom usmjerenju menadžment u turizmu, a isto toliko djeluje i studijski program turizmologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerizteta u Tuzli.

– Mi podržavamo ova dva studijska programa jer ćemo s njima biti kadrovski jači u smislu stručnjaka za turizam, a također je važna i podrška USAID-a, Američke agencije za razvoj koja podržava BiH i važni su u ovom partnerstvu, kaže Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Uz stručnu podršku USAID-a Ekonomski fakultet je pripremio aplikaciju za TedQual certifikat koji izdaje Svjetska turistička organizacija.

– Cijenimo da ukoliko ovaj certifikat dobijemo u narednih godinu dana da će to podići atraktivnost našeg studijskog programa, ali i drugih programa iz ove oblasti. I da ćemo privući veći broj studenata, kaže prof.dr. Meldina Kokorović – Jukan, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ukoliko dobije ovaj certifikat Ekonomski fakultet svrstat će se među šest najboljih obrazovnih institucija u Evropi koji školuju kadrove za oblast turizma. A turizam ovdje ima potencijala, kaže Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Prema istraživanju koje je provedeno u okviru Projekta USAID turizam do 2027. godine će u Bosni i Hercegovini nedostajati više od osam i po hiljada turističkih djelatnika, a više od hiljadu visokoobrazovanih. Zato je od strateške važnosti i to da se na tom planu sastaju, diskutuju i sarađuju sve strane koje imaju uticaja na ovu oblast, poručeno je sa događaja organizovanog danas u Tuzli.